Bolile digestive la copii, de natură infecțioasă sau nu, sunt frecvent întâlnite. Îngrijirile medicale pentru copii trebuie adaptate, fiind necesare intervenții prompte și cât mai puțini pași până la vindecare. Testele point-of-care oferă oportunitatea de a accelera și eficientiza etapele de la simptome la diagnostic și către tratament. Sunt acestea indicate și la copii? Cu siguranță, DA!
Pentru cele mai frecvente și importante tulburări digestive la copii, societățile și organizațiile cu autoritate în domeniu au elaborat ghiduri clinice. Acestea conțin pașii care trebuie urmați pentru a asigura îngrijiri medicale adecvate în cazul unei anumite boli la copii, inclusiv pașii referitori la testare. Pentru ca anumite recomandări să ajungă menționate în ghiduri, sunt necesare dovezi științifice solide, iar în funcție de magnitudinea acestora, recomandările sunt clasificate în grade de încredere mai reduse sau mai crescute.
Recomandările de testare menționate în ghidurile pentru afecțiunile digestive la copii se pot referi la: stabilirea diagnosticului, realizarea diagnosticului diferențial, monitorizare, depistarea afecțiunilor asociate, evaluare pre-tratament și stabilirea tratamentului. Metodele de testare, indiferent că sunt de tip clasic, de laborator, sau point-of-care, sunt rareori abordate.
Există, însă tendința de a iniția integrarea testării de tip point-of-care în managementul pacientului, aceste metode începând să fie menționate în câteva dintre ghidurile clinice pentru afecțiunile digestive la copii, cum ar fi cele pentru boala celiacă, calprotectină, gastroenterite acute și hepatite virale.
Literatura științifică din ultimii 5 ani ne arată, însă, că progresele tehnologice în domeniul dispozitivelor point-of-care au ajuns foarte departe. Majoritatea metodelor clasice de laborator au putut fi adaptate și optimizate pentru testare rapidă. Testele obținute au sensibilitate și specificitate bună și, în plus, au marele avantaj că oferă, în medie, rezultate în câteva minute, au costuri reduse și pot fi efectuate de personal care nu este specializat în medicină de laborator.
Cum stabilim prin ce metodă realizăm testarea? În primul rând prin evaluarea impactului asupra deciziilor clinice, iar aici ne ajută ghidurile, dar și evaluarea urgenței cazului și în ce mod ne ajută sau nu aflarea rapidă a unui diagnostic. Esențială este, de asemenea, disponibilitatea laboratorului, dar și ce fel de metode pot fi efectuate în acesta. Alți factori decisivi cu impact major sunt volumul de lucru și resursele financiare disponibile.
Testarea point-of-care nu înlocuiește laboratorul de analize medicale, ci este o oportunitate de a utiliza cele mai noi tehnologii pentru a optimiza, în condiții specifice, managementul pacientului. Copiii sunt cazuri aparte, care necesită un anumit nivel de atenție și totodată de delicatețe în îngrijirile medicale, astfel că ar putea avea beneficii importante de pe urma integrării testării de tip point-of-care în managementul afecțiunilor acestora.