Educatie

Infecțiile cu streptococul de grup A – de ce ne testăm și ne tratăm copiii cu antibiotice în acest caz

Streptococul de grup A (StrepA, Streptococcus pyogenes) este o bacterie care determină adesea infecții acute ale căilor aeriene superioare – angina faringiană, cunoscută popular drept ”roșu în gât”. Strep A este o bacterie foarte contagioasă, care se poate răspândi rapid de la o persoană la alta prin picături respiratorii (generate prin vorbire, tuse sau strănut) și prin contact direct. Simptomele apar după 2-5 zile de la expunere. Oricine poate căpăta faringita cauzată de streptococul de grup A, însă riscul cel mai ridicat este la copiii între 5 și 15 ani.

Semnele și simptomele anginei faringiene determinate de Strep A includ durere, febră, eritem și edem faringian intens, amigdale eritematoase și edemațiate, puroi la nivelul amigdalelor, peteșii (mici puncte roșii) în cerul gurii, adenopatii. Mai rar, determină vomă, greață, erupții cutanate, cefalee, dureri gastrice. Tusea, rinoreea, răgușeala și conjunctivita nu sugerează o infecție cu Strep A, ci apar adesea în boli virale.

În cazul infecțiilor cu StrepA, este esențială administrarea antibioticelor. Utilizarea corectă a antibioticelor, conform prescripției medicale, la persoanele cu faringită determinată de StrepA reduce durata bolii, îndepărtează simptomele, previne transmiterea bacteriei către alte persoane și previne complicațiile imediate (abcese amigdaliene și faringiene, otite, sinuzite), dar și pe cele tardive, întâlnite la copii, precum febra reumatoidă și glomerulonefrita post-streptococică.

Multiple virusuri pot determina, de asemenea, faringite, însă acestea nu necesită tratament cu antibiotic, deoarece antibioticele nu acționează pe virusuri, ci doar pe bacterii. Din această cauză, detecția streptococului de grup A și identificarea cauzei simptomelor este necesară.

Testarea rapidă a probelor faringiene poate să stabilească în câteva minute dacă motivul simptomelor este streptococul de grup A sau nu. Detecția se poate realiza și prin cultură, însă până la obținerea rezultatului trebuie așteptat minim o zi, fiind necesar un laborator de analize. Un rezultat pozitiv obținut prin testare rapidă nu necesită confirmare prin cultură și permite inițierea imediată a tratamentului cu antibiotice, pe baza prescripției medicale. Kituri de testare rapidă pentru detecția streptococului de grup A din probe faringiene sunt disponibile în magazinul online DDS Diagnostic.

Infecții cu streptococul de grup A care asociază manifestări cutanate

Combinația dintre angina faringiană și erupție cutanată determinată de StrepA se numește scarlatină. Streptococul de grup A determină și erupții cutanate, în plus față de angina faringiană, atunci când este capabil să producă și să elibereze o anumită toxină. Copiii care fac scarlatină prezintă un aspect al limbii asemănător cu căpșuna.

Erupția cutanată determinată este aspră la atingere, iar pielea se detașează pe măsură ce roșeața scade în intensitate. Aceasta apare frecvent în curs de 1-2 zile de la debutul simptomelor, dar poate să apară și înainte de acestea și până la 7 zile după. Erupția cutanată se reduce în aproximativ 7 zile, dar descuamarea poate să persiste câteva săptămâni. Scarlatina, este, de asemenea, frecventă la copii cu vârste între 5 și 15 ani.

Stabilirea prezenței infecției cu streptococul de grup A și tratamentul cu antibiotice al scarlatinei sunt pași esențiali la copii, deoarece există riscul de apariție a complicațiilor, inclusiv a febrei reumatoide la aceștia. Scarlatina se poate diagnostica, de asemenea, prin testare rapidă pe probe faringiene, precum în cazul faringitei simple.

StrepA, poate determina, de asemenea, celulită, o infecție a straturilor profunde ale pielii. Se manifestă ca o regiune eritematoasă, edemațiată și dureroasă a pielii, care la atingere este caldă și tare. Unele persoane prezintă și febră sau frisoane. O altă infecție a pielii determinată de StrepA este impetigo, care se manifestă sub forma unor vezicule sau pustule la nivel cutanat, care se vindecă fără a lăsa cicatrici.

Toate aceste infecții cutanate necesită identificarea cauzei și tratament cu antibiotice, care previn, de asemenea, febra reumatoidă și glomerulonefrita post-streptococică la copii. Streptococul de grup A poate cauza și fasceita necrozantă, o afecțiune foarte severă a pielii care se răspândește rapid și care necesită internare și tratament cu antibiotice și chirurgical.

Complicațiile tardive ale infecției cu StrepA – prevenibile prin diagnostic și tratament corect

Febra reumatoidă și glomerulonefrita post-streptococică sunt reacții de tip autoimun care apare în urma infecției cu StrepA, deoarece anumite componente ale acestei bacterii se aseamănă cu structuri din corpul uman. Sistemul imun nu reușește să distingă eficient între acestea, așa că atacă anumite organe proprii.

Atunci când nu se realizează corect tratamentul cu antibiotice al faringitei, scarlatinei sau infecțiilor cutanate cu StrepA, există riscul de apariție a acestor complicații tardive. Riscul este crescut la copiii cu vârste între 5 și 15 ani. Nu sunt afecțiuni contagioase, apar la timp îndelungat de la vindecarea infecției cu streptococul de grup A.

Febra reumatoidă presupune cel mai frecvent afectarea inflamatorie a inimii, articulațiilor, creierului și pielii. Simptomele includ febră, artrită, durere în piept, dispnee, ritm cardiac accentuat, oboseală, mișcări necontrolabile. Febra reumatoidă necesită tratament prompt pentru prevenția complicațiilor cardiace.

În cazul glomerulonefritei post-streptococice, simptomele includ urină închisă la culoare, edeme, mai ales ale feței, în jurul ochilor, la mâini și picioare, necesitate scăzută de a urina și reducerea cantității de urină, anemie ușoară care determină oboseală. La copiii care dezvoltă această afecțiune este necesară evaluarea și monitorizarea funcției renale. În unele cazuri, apare hipertensiunea arterială.