Educatie

Deficitul de fier, anemia și sănătatea. De ce testăm feritina?

Anemia reprezintă o problemă de sănătate publică la nivel global, Organizația Mondială a Sănătății estimând că 40% dintre copiii între 6 și 59 de luni, 37% dintre femeile însărcinate și 30% dintre femeile în perioada fertilă au anemie. Peste 1,2 miliarde de persoane au anemie prin deficit de fier, iar deficitul de fier fără a determina și apariția anemiei afectează un număr și mai mare de oameni.

Testarea feritinei ne indică statusul fierului din organism, care este necesar producției de hemoglobină. Deficitul de fier determină apariția anemiei, adică eritrocitele (globulele roșii sau hematiile) nu pot transporta suficient oxigen pentru a asigura necesarul țesuturilor. Astfel, pot să apară o serie de manifestări. Aflarea nivelului de feritină este în prezent mai ușoară datorită kiturilor rapide de autotestare, simplu de efectuat și care oferă rezultate precise.

Ce este anemia?

Anemia apare atunci când sângele nu conține suficientă hemoglobină, proteina care transportă oxigenul de la plămân la toate țesuturile din organism. Hemoglobina se află în eritrocite, numite și hematii sau globule roșii. Eritrocitele pot să fie puține ca număr și/sau să conțină o cantitate scăzută de hemoglobină per eritrocit, rezultând scăderea concentrației totale de hemoglobină din sânge.

Există numeroase alte cauze pentru apariția anemiei, însă deficitul de fier este cea mai frecventă. Deoarece hemoglobina conține fier în structura sa, atunci când nivelul de fier din organism este redus, nu se poate sintetiza suficientă hemoglobină și cantitatea sa din sânge scade. Anemia indică atât un status nutrițional deficitar, cât și o stare de sănătate generală alterată. Lipsa hemoglobinei în cantități suficiente asociază imposibilitatea oxigenării țesuturilor în mod adecvat.

Cum se manifestă anemia?

Anemia poate să treacă neobservată. Nu este ca o afecțiune ca gripa sau răceala, când apar simptome evidente, precum febra, tusea, nasul înfundat. Persoanele cu anemie pot fi palide, obosesc ușor, sau simt amețeală, pot să perceapă bătăi rapide ale inimii (crește frecvența cardiacă) și pot să aibă dificultăți în a respira în contextul efortului fizic puțin intens. Atunci când nu este severă sau apare treptat, semnele și simptomele de anemie pot să fie greu depistabile și nespecifice, pot fi confundate cu o simplă oboseală determinată de programul zilnic aglomerat sau cu lipsa de energie determinată de programul de somn dezorganizat, însă aceste manifestări comune pot ascunde o concentrație de hemoglobină din sânge care poate fi atât de scăzută încât să fie periculoasă.

Deficitul de fier

Deficitul de fier se poate dezvolta prin mai multe mecanisme, însă mai frecvent este asociat unui aport insuficient prin alimentație, prin sângerări cronice și prin patologii care determină absorbția scăzută a fierului în tubul digestiv. La copii, prezența deficitului de fier afectează dezvoltarea fizică și cognitivă.

Feritina reprezintă forma de depozit intracelular al fierului și nivelurile sale scăzute sunt cel mai bun indicator al deficitului de fier. Prezența anemiei împreună cu o valoare redusă a feritinei sunt criterii care stabilesc diagnosticul de anemie prin deficit de fier. În diverse situații Feritina poate să crească, în cazuri precum infecțiile, inflamațiile, afecțiunile maligne, bolile ficatului, hipertiroidismul.

Cum ne testăm?

Pentru a diagnostica anemia și/sau deficitul de fier, evaluarea nivelului feritinei este o etapă importantă. Feritina poate fi determinată nu doar prin metode complexe, în laboratoare specializate, ci și prin teste rapide, destinate autotestării. Această opțiune de testare poate avea loc în confortul propriei case, prin parcurgerea unor pași simpli, iar rezultatul poate fi citit după doar 5 minute. Testul este efectuat din sânge integral, din deget, însă interpretarea rezultatului este diferită: lipsa unei linii colorate în regiunea de testare indică un nivel scăzut de feritină, în timp ce prezența sa arată că deficitul de feritină este absent. Pentru un rezultat precis, vă rugăm să citiți cu atenție instrucțiunile de lucru. Cumpără kitul pentru acasă aici!

Testul rapid de feritină poate fi achiziționat și în varianta kitului de 10 teste, pentru uz profesional, la un preț avantajos. Cumpără kitul pentru uz profesional aici!

Dacă testarea indică un deficit de feritină, este necesară consultarea medicului de familie sau a medicului specialist în vederea stabilirii pașilor următori de completare a diagnosticului și/sau indicațiile de tratament.