Deficitul vitaminei D afectează, la nivel mondial, aproximativ un miliard de oameni. Principalele efecte ale vitaminei D se desfășoară la nivel intestinal, osos şi renal, însă poate acționa asupra a numeroase ţesuturi. La nivel osos, susţine calcifierea oaselor. La nivel intestinal, vitamina D favorizează absorbția calciului, fosfaților și a magneziului, iar în rinichi, determină reabsorbţia calciului şi a fosfaţilor. Alte efecte ale vitaminei D cuprind: reglarea secreţiei de insulină, modularea imunităţii şi prevenirea îmbătrânirii celulare.
Datorită rolurilor esenţiale ale acestei vitamine, lipsa unui nivel suficient poate să aibă numeroase consecinţe asupra organismului uman, însă poate să treacă neobservată, motiv pentru care testarea şi aflarea concentraţiei de vitamină D este esenţială pentru a corecta potenţialele carenţe şi a asigura o stare deplină de sănătate.
Evaluarea statusului vitaminei D se poate realiza cu ajutorul dispozitivelor rapide de testare, care au fost optimizate pentru a oferi rezultate precise, fără a presupune costuri ridicate şi complexitatea metodelor standard de laborator.
Cum obţinem vitamina D?
Vitamina D din corpul uman provine din trei categorii de surse: producţia în organism sub influenţa radiaţiilor ultraviolete de tip UVB, alimentaţia şi suplimentele nutritive. Alimentele care reprezintă surse de vitamina D sunt reprezentate de ficatul de peşte, gălbenuşul de ou, smântâna, laptele şi untul. Alimentele de origine vegetală sunt sărace în vitamina D.
Expunerea adecvată la soare și o dietă corespunzătoare sunt esențiale pentru menținerea unui nivel suficient de vitamină D în organism. Vitamina D poate fi considerata un hormon, deoarece majoritatea ei este produsa in organismul uman si are efecte complexe.
În plus, faţă de expunerea insuficientă la razele solare şi o dietă săracă în alimente care conţin vitamina D, deficitul poate fi accentuat de o serie de alţi factori:
- Poluarea aerului poate reduce nivelul de vitamină D prin scăderea producției cutanate
- Fumatul scade nivelul de vitamină D
- Femeile gravide sunt susceptibile de a dezvolta o deficiență a vitaminei D și, în același timp, sunt mai vulnerabile la poluare
Cum aflăm dacă avem un nivel suficient de vitamină D?
Concentraţia de vitamină D se determină din sânge. Metodele standard, care se utilizează în laboratoarele de analize medicale, sunt complexe şi au costuri ridicate. Mai recent, au fost dezvoltate metode precise de testare rapidă a nivelului de vitamină D, care oferă rezultate semi-cantitative şi indică dacă o persoană are un nivel suficient sau este prezent deficitul acestei vitamine.
Astfel de teste pot fi utilizate inclusiv acasă, de către orice persoană, rapid şi sigur. Pentru a fi comandate, sunt disponibile în magazinul online DDS Diagnostic. Rezultatele testării pot fi citite în doar 10 minute şi au o precizie ridicată.
Ce înseamnă deficitul de vitamină D?
În mod normal, o concentraţie adecvată de vitamina D înseamnă o valoare între 30 şi 60 ng/mL. Dacă nivelul este între 20 şi 30 ng/mL, este considerat insuficient, iar o valoare mai scăzută de 20 ng/mL reprezintă deficit de vitamină D. Intoxicaţia apare la un nivel de peste 150 ng/mL.
Deficitul sever al vitaminei D determină apariția rahitismului la copil și a osteomalaciei la adult. Un deficit moderat se asociază cu osteoporoză și risc crescut de fracturi.
Deficitul de vitamină D crește susceptibilitatea la infecții şi se asociază cu numeroase boli autoimune, infecții de tract respirator inferior, tuberculoză, rezistență la insulină, boală coronariană, insuficiență cardiacă, steatoză hepatică, boală vasculară periferică, deteriorarea funcției cognitive, depresie, schizofrenie, tulburare bipolară, diverse cancere.
Atunci când este suplimentat nivelul de vitamină D pentru a ajunge în limite normale, are loc îmbunătăţirea funcţiei musculare, previne dezvoltarea bolilor autoimune şi reduce exacerbările celor pre-existente. Printre efectele protective se numără: limitarea proliferării celulelor maligne şi stimularea diferenţierii acestora, modularea imunologică, inhibarea morţii celulare şi a formării de vase de sânge tumorale. De asemenea, suplimentarea cu vitamină D modifică în sens pozitiv microbiomul.
Poți afla dacă ai sau nu deficiență de vitamina D cu ajutorul testelor rapide.