Educatie

Proteina C reactivă (CRP): de ce ne testăm și ce înseamnă valorile crescute?

Proteina C reactivă (CRP) este sintetizată în ficat, fiind implicată în recunoașterea și eliminarea patogenilor. Ca răspuns la inflamație, celulele hepatice accelerează producția anumitor substanțe, în special a celor implicate în mecanismele de apărare, acestea fiind numite ”proteine de fază acută”. În consecință, sinteza de CRP este stimulată atunci când inflamaţia este prezentă în organism, iar nivelurile din sânge cresc.

Proteina C reactivă nu stabilește un diagnostic pentru o boală specifică, dar identifică prezența inflamației, care poate fi întâlnită într-o multitudine de afecțiuni. Totodată, este un indicator al severității inflamației. Nivelurile ridicate indică necesitatea evaluării cauzelor care ar putea determina creșterea proteinei C reactive și, în anumite cazuri, inițierea terapiei. Diagnosticul final este stabilit prin corelarea testării CRP cu alte analize de laborator și manifestările clinice.

Deși creșterea CRP demonstrează prezența inflamației, nu poate indica localizarea sau cauza acesteia, care poate fi acută sau cronică, infecţioasă sau non-infecţioasă. Nivelurile marcat ridicate, de peste 50 mg/dL sunt asociate în 90% din cazuri infecțiilor bacteriene.

Evoluția nivelurilor proteinei C reactive în sânge este strict legată de evoluția inflamației din organism. După debutul inflamației, CRP crește rapid, iar când inflamația încetează, nivelurile CRP scad rapid. Dacă inflamația se menține, precum în infecțiile cronice sau în bolile autoimune de tipul poliartritei reumatoide, nivelurile CRP rămân ridicate în mod persistent. Datorită acestor corelații cu inflamația din organism, CRP poate fi utilizată pentru a monitoriza evoluția bolilor, răspunsul la tratament și ca factor de prognostic. Menținerea nivelurilor ridicate la persoanele cu boli cronice însoțite de inflamație indică lipsa de eficacitate a tratamentului. Scăderea nivelurilor de CRP indică ameliorarea stării inflamatorii.

Măsurarea nivelurilor CRP este necesară atunci când simptomatologia indică o potențială infecție, în situațiile când există risc ridicat de a dobândi infecții, spre exemplu în urma procedurilor chirurgicale sau a altor manevre invazive, sau pentru evalua afecțiunile cronice inflamatorii. În plus față de testarea standard a CRP, există varianta de detecție cu sensibilitate crescută, hs-CRP (high-sensitivity CRP), care este utilă pentru a evalua riscul de dezvoltare a bolii coronariene.

Când crește proteina C reactivă?

Cauzele principale care determină creșterea nivelului CRP sunt:

  • Infecții acute – bacteriene, sepsisul
  • Bolile autoimune, spre exemplu, poliartrita reumatoidă, lupusul eritematos sistemic
  • Bolile inflamatorii intestinale
  • Infecții cronice
  • Infarctul miocardic
  • Leziunile tisulare, necroza, traumatismele, arsurile
  • Cancer

Creșteri minore pot să apară la persoanele cu obezitate, în sarcină, depresie, diabet, răceală, gingivită, periodontită, sedentarism, insomnie, fumat și la persoane care prezintă anumite polimorfisme genetice.

Cum putem afla nivelul proteinei C reactive?

În plus față de tehnicile standard de laborator, au fost dezvoltate noi metode de a determina nivelurile proteinei C reactive,fără a fi nevoie de echipamente complexe, rapid și simplu și chiar fără a fi necesară deplasarea pacientului la un punct de recoltare de probe biologice pentru testele de laborator.

O astfel de nouă tehnologie este reprezentată de aparatul portabil Labpad, de mici dimensiuni, care poate evalua nivelurile CRP dintr-o singură picătură de sânge. Metoda este cantitativă, iar rezultatul este obținut în doar 2 minute.

Necesitatea unei cantități reduse de sânge și portabilitatea dispozitivului de testare transformă testarea proteinei C reactive într-o metodă accesibilă și adecvată pentru secțiile de neonatologie sau pediatrie, unde posibilitatea de a colecta volume crescute de sânge este limitată, precum și în cabinetele de medicină de familie, unde este accentul cade pe screening și pe monitorizarea pacienților, dar și în unitățile de primiri urgențe, unde evaluarea rapidă este esențială.

Medicina de urgență și testarea rapidă a CRP

În departamentul de urgență, starea pacientului poate deveni critică de la o secundă la alta, însă disponibilitatea unui laborator care să ofere rezultate în timp util poate fi limitată, astfel încât să permită intervențiile terapeutice imediate. În acest context, posibilitatea testării rapide chiar la patul pacientului reprezintă o resursă care poate salva vieți.

Proteina C reactivă face parte din determinările de laborator standard pentru pacienții din departamentele de medicină de urgență, reprezentând o metodă de a evalua severitatea variatelor infecții sau afecțiuni însoțite de leziuni tisulare, precum și răspunsul la intervențiile terapeutice și evoluția pacientului.

Un studiu derulat într-o unitate de primiri urgențe din Germania, unde a fost disponibilă testarea rapidă a proteinei C reactive cu ajutorul unui dispozitiv de tip POC (point of care), a concluzionat că determinarea acestui marker prin metode POC permite luarea deciziilor clinice legate de pacient și crește încrederea medicilor în serviciile medicale de urgență derulate în afara orelor de program. Testarea proteinei C reactive în unitățile de primiri urgențe prin metode POC a rezultat în modificarea deciziilor clinice pentru peste 83% dintre cazuri. Aceste decizii au inclus spitalizarea, administrarea antibioticelor, de-escaladarea terapiei.

Referitor la precizia metodelor de testare rapidă a CRP, rezultatele unui alt studiu au indicat că determinarea proteinei C reactive prin tehnologiile POC în departamentul de urgență de pediatrie oferă rezultate similare metodelor standard de laborator, fiind o alternativă de încredere și simplă.

Testarea CRP în cabinetele de medicină de familie

Rezistența patogenilor la antibiotice reprezintă în prezent o problemă de sănătate publică la nivel mondial. Pacienții se prezintă adesea la cabinetul de medicină de familie pentru simptome asociate cu infecții comune pentru care pot să primească terapie fără a fi necesară vizita la medicul specialist. Întrucât valorile CRP pot ajuta la diferențierea dintre infecțiile virale și cele bacteriene și o serie de recomandări de administrare a antibioterapiei cuprind acest marker, determinarea proteinei C reactive în cabinetul medicului de familie optimizează prescrierea de antibiotice, asigură îngrijirea adecvată a pacientului și defavorizează instalarea rezistenței la antibioterapie.

Un grup de experți în domeniu recomandă testarea proteinei C reactive în cadrul medicinei de familie pentru a preveni utilizarea excesivă și neadecvată a antibioticelor. Un model de practică în acest sens, aplicat pe infecțiile respiratorii acute, a fost raportat în cadrul unui studiu din Danemarca. Totodată, medicul de familie monitorizează evoluția pacienților cu boli cronice cu substrat inflamator, testarea CRP având un rol important în stabilirea statusului acestora și eficacității terapiei.

Testarea CRP capătă o importanță din ce în ce mai mare în noi patologii

În plus față de rolul în completarea diagnosticului, monitorizarea și stabilirea statusului pacienților cu infecții și boli cu substrat inflamator bine stabilit, noi rezultate arată că testarea proteinei C poate fi relevantă și pentru alte afecțiuni cu prevalență ridicată.

La nivel mondial, aproximează Organizația Mondială a Sănătății, peste 280 de milioane de persoane suferă de depresie. Conform unui review sistematic, există din ce în ce mai multe dovezi indică existența unor conexiuni între depresie și inflamație, iar creșterea CRP se asociază cu severitatea ridicată a simptomelor de depresie și lipsa răspunsului la terapie. În acest context, evaluarea CRP și prescrierea medicației de tip antiinflamator la pacienții cu depresie ar putea deveni o practică frecventă în viitor.

Determinarea importanței evaluării CRP la pacienții cu depresie reprezintă doar începutul. Pe măsură ce mecanismele patogenice prezente în variate boli sunt elucidate, se constată că rolurile inflamației sunt mai complexe față de cele cunoscute anterior. Cum proteina C reactivă este un indicator de încredere al nivelului inflamației din organism, indicațiile de testare vor deveni din ce în ce mai extinse.

Evaluarea proteinei C reactive ar putea deveni o practică standard în multiple alte afecțiuni neuropsihiatrice și nu numai, fiind colectate tot mai multe rezultate din studii care arată un substrat inflamator al unor boli despre care nu se bănuia în trecut că ar putea implica astfel de procese patogenice. În acest context, cel mai probabil metodele de testare a CRP de tip point of care vor deveni o dotare minimă a oricărei unități de îngrijire a pacienților, de la cabinetele de medicină de familie la centrele specializate și supraspecializate.