Educatie

Testele rapide din probe de urină. Cum recoltăm urina, corect și complet, și de ce?

Testele rapide se pot realiza din diferite tipuri de probe, spre exemplu sânge, urină, materii fecale, tampon prelevat din căile respiratorii superioare. Ce tip de probă se utilizează pentru analizele clasice, de laborator, va fi necesară și pentru testarea rapidă a aceluiași marker sau parametru. La fel ca și în cazul metodelor de referință pentru realizarea analizelor de laborator, este absolut esențială testarea acelei probe care este relevantă pentru ceea ce căutăm – fie că este vorba de un agent patogen, un biomarker, alte molecule sau structuri importante pentru sănătatea umană. Acolo unde microorganismul, molecula, compusul sau celula de interes se află în interiorul corpului uman, acolo ne vom orienta și noi cu recoltarea probei și testarea. 

Odată ce am ales proba relevantă, însă, nu este suficient. Aceasta trebuie recoltată corect pentru ca rezultatul obținut pe baza acesteia să fie precis și să ne putem baza pe el. Procedura de recoltare a probelor trebuie respectată cu strictețe, indiferent că ne aflăm acasă, într-un cabinet medical sau la un punct de recoltare al unui laborator.

Probele de urină reprezintă materialul biologic pentru a efectua diverse testări cu scop diagnostic. Iată cele mai frecvente teste rapide care se pot realiza din probe de urină:

Frecvent, probele de urină se autorecoltează, pentru ca apoi să aibă loc testarea, indiferent că se realizează acasă, într-o secție clinică – în apropierea pacientului sau într-un laborator specializat de analize medicale. Așadar, oricine ar trebui să cunoască pașii care trebuie parcurși pentru recoltarea unei probe de urină.

Cum recoltăm corect probele de urină?

Foarte important pentru recoltarea probelor de urină, în adiție la realizarea corectă a pașilor, este momentul în care o obținem. Trebuie recoltată prima urină de dimineața, într-un recipient special pentru urină, care poate fi fie inclus în trusa de testare rapidă, fie achiziționat din farmacie, fie furnizat de laborator, în cazul unor analize efectuate în centre specializare. Nu se recoltează primul jet de urină emis, ci se începe urinarea în vasul de toaletă, apoi din jetul mijlociu se colectează în recipientul dedicat, fără întreruperi.

Urina colectată nu trebuie să fie contaminată cu microorganismele și substanțe de propriul corp sau din mediul extern. Zona intimă trebuie spălată cu apă și săpun înainte de recoltare, iar apa se îndepărtează cu tampoane sterile de unică folosință. Recipientul de recoltare nu trebuie să intre în contact cu nimic, nici cu regiunile urogenitale, hainele sau vasul de toaletă.

Ce trebuie să știm:

  • Rezultatele testelor din urină depind de starea de hidratare, inclusiv de câtă apă a fost consumată în ultimele ore, astfel că parametrii testați pot să fie mai mult sau mai puțin diluați/concentrați și rezultatele să varieze
  • Dacă testarea se efectuează pentru a diagnostica o potențială infecție, recoltarea trebuie realizată înainte de inițierea terapiei cu antibiotice

Testarea rapidă pentru obținerea sumarului de urină

Benzile pentru testarea urinei evaluează o serie de parametrii care pot să reflecte starea generală de sănătate, funcția rinichilor și patologiile comune ale acestora și ale aparatului urinar. Sunt foarte simplu de utilizat, numărul de parametrii evaluați variază de la o trusă la alta și rezultatul este obținut în doar 1-2 minute. Testele rapide pentru sumarul de urină sunt disponibile în magazinul online DDS Diagnostic aici.

Iată cei mai comuni parametri testați cu ajutorul benzilor de urină: urobilinogenul, bilirubina, cetonele, prezența sângelui, a proteinelor, nitriților, leucocitelor, glucozei, densitatea specifică, pH-ul, acidul ascorbic. Aceștia ne ajută să diagnosticăm disfuncțiile renale, diabetul, infecțiile urinare, icterul.

Atunci când utilizăm benzi pentru sumarul de urină, rezultatele pot fi interpretate fie vizual, fie cu ajutorul unor aparate. Atunci când interpretarea se realizează vizual, este utilizat un ghid primit împreună cu trusa de testare. În funcție de intensitatea culorii pentru fiecare parametru evaluat, ghidul de culoare ne arată, orientativ, dacă este prezent sau nu analitul respectiv în urină și dacă este, poate inclusiv să ne orienteze cu privire la un interval de concentrație. Interpretarea rezultatelor testelor rapide pentru sumarul de urină cu ajutorul unui aparat special oferă o precizie superioară de a stabili nivelurile analiților evaluați în probele de urină.

În plus față de benzile rapide pentru sumarul de urină, există teste care evaluează strict acei analiți relevanți pentru detecția infecțiilor urinare, care sunt foarte frecvente, în special la femei. Principiile de funcționare și utilizare sunt similare, însă aceste teste se focusează pe detecția sângelui, proteinelor, nitriților și leucocitelor în urină. Poți să afli mai multe despre testele disponibile aici, dar și la acest link.

De asemenea, deoarece excreția persistentă a unor cantități mici de albumină în urină, denumită microalbuminurie, poate fi un indicator precoce al afecțiunilor renale, există teste rapide speciale pentru a evalua această modificare biologică, dezvoltate pentru a asigura detecția albuminei în urină chiar și în cantități reduse, cu sensibilitate crescută. Testele sunt disponibile aici.

Teste pentru sănătatea reproductivă și sănătatea femeii

Probabil cel mai comun test rapid utilizat pe scară largă, în special pentru autotestare, este cel care evaluează prezența unei sarcini. Testele rapide de sarcină pot detecta cu sensibilitate crescută un hormon, hCG (gonadotropina corionică umană), care crește la femeile însărcinate, în probe de urină. Iată aici testele disponibile în magazinul online DDS Diagnostic, precum și teste de sarcină cu indicator, care ajută la recoltarea corectă a probei de urină – link, sau chiar teste cu afișaj digitat, foarte simplu de utilizat – link.

De asemenea, pentru cuplurile care își doresc un copil, s-au dezvoltat teste rapide din urină care indică momentul când are loc ovulația. Aceste teste detectează hormonul luteinizant (LH), ale cărui niveluri cresc înainte de ovulație. Iată un astfel de test aici, precum și un alt dispozitiv de testare aici.

Instalarea menopauzei poate fi evaluată prin testare rapidă pe baza probelor de urină. Astfel de teste detectează nivelurile ridicate ale hormonului de stimulare a foliculilor ovarieni (FSH) în urină, a cărui producție crește în perimenopauză, când are loc reducerea cantității de estrogen din organism. Sunt disponibile în magazinul online DDS Diagnostic diverse astfel de teste, atât sub format de bandă – link, cât și tip stilou – link.

Alte teste rapide din probe de urină

  • Testele pentru a evalua consumul de droguri: detectează fie prezența drogului, fie a metaboliților acestuia în probe de urină. Iată un astfel de test disponibil în magazinul online DDS Diagnostic aici;
  • Diagnosticul infecțiilor cu Streptococcus pneumoniae prin testarea probelor de urină, fiind detectat un antigen bacterian excretat urinar. Testul este disponibil aici;
  • Testele din urină pentru detecția infecțiilor produse de Chlamydia, unul dintre cei mai frecvenți patogeni cu transmitere sexuală;
  • Testele pentru infecțiile cu Legionella pneumophila, prin detecția antigenului solubil în probe de urină.

Pot avea încredere într-un rezultat rapid obținut prin testarea unei probe de urină?

Testele rapide pot oferi rezultate foarte precise, până la comparabile cu metodele clasice, de laborator, deoarece biotehnologia și biologia moleculară a evoluat considerabil în ultimii ani, permițând rafinarea tehnologiilor utilizate în diagnostic, inclusiv de tip rapid. Totodată, cerințele pentru ca un test de diagnostic să poată fi comercializat sunt foarte stricte, iar pentru fiecare astfel de produs trebuie efectuate studii vaste care confirmă acuratețea rezultatelor generate.

Iată care sunt principalele caracteristici de performanță ale testelor rapide:

  • Sensibilitatea indică câte probe din cele adevărat pozitive vor fi identificate drept pozitive de testul de diagnostic
  • Specificitatea arată câte probe din cele adevărat negative vor fi identificate drept negative de testul de diagnostic
  • Acuratețea indică în ce proporție a fost oferit un rezultat corect de către test, indiferent că este pozitiv sau negativ
  • Valoarea predictivă pozitivă arată câte dintre rezultatele pozitive oferite de test sunt corecte
  • Valoarea predictivă negativă indică câte dintre rezultatele negative oferite de test sunt corecte

Nu ne uităm doar la valorile acestor statistici, ci și la numărul de pacienți sau probe pe care a fost efectuat studiul care a evaluat performanța unui test de diagnostic. Un număr redus de teste efectuate în cadrul studiilor nu poate garanta că acele caracteristici de performanță obținute și declarate de producător sunt apropiate de calitatea reală a testului. De asemenea, trebuie analizată repetabilitatea și reproductibilitatea testului,

  •  Repetabilitatea arată măsura în care un test oferă același rezultat atunci când este realizat de aceeași persoană, în aceleași condiții, cu aceleași instrumente și în aceeași interval de timp. Astfel, se determină variabilitatea.
  • Reproductibilitatea indică măsura în care un test oferă aceleași rezultate, dacă este efectuat de persoane diferite, în locații diferite și cu instrumente diferite. Un test performant oferă rezultate similare indiferent de context, atâta timp cât procedura de testare este urmată cu strictețe.

Nu toate testele rapide sunt, însă, la fel de bune. Deși nu este general valabil, adesea testele de diagnostic care prezintă cele mai bune performanțe sunt mai scumpe, întrucât eforturile financiare necesare pentru dezvoltarea acestora se oglindesc adesea în prețurile de la raft. Instrucțiunile de utilizare ale oricărui test de diagnostic ar trebui să cuprindă informații despre studiile preclinice și clinice efectuate pentru a demonstra calitatea produsului.

Poți afla detalii despre recoltarea altor probe biologice pentru testarea rapidă aici: https://ddsdiagnostic.com/testele-rapide-din-probe-de-materii-fecale-cum-recoltam-proba-de-scaun-corect-si-complet-si-de-ce/.