În sezonul rece 2024-2025, agenții patogeni respiratori majori care circulă și care pot determina infecții, inclusiv severe, sunt reprezentați de virusurile gripale, SARS-CoV-2 și virusul respirator sincițial (RSV). Strategiile adresate acestor agenți patogeni și principiile de bază pentru prevenția infecției și limitarea răspândirii virusului sunt similare.
Protecția atât a propriei persoane, cât și a celor din jur față de infecțiile căilor respiratorii este esențială în sezonul rece. În plus, anumite persoane sunt mai susceptibile față de infectarea cu virusuri respiratorii și față de formele severe de boală, inclusiv amenințătoare de viață. Categoriile de persoane la risc ridicat includ copiii mici, vârstnicii, persoanele cu tulburări ale imunității, femeile însărcinate și persoanele cu dizabilități.
Sezonul rece de anul acesta ne surprinde mai bine pregătiți pentru a face față răspândirii accelerate a bolilor infecțioase respiratorii. Pentru toți cei trei agenții etiologici principali există în prezent atât vaccinuri, cât și teste rapide disponibile. Împreună cu aplicarea măsurilor generale de prevenție, avem încredere că vom face față cu succes infecțiilor respiratorii care circulă în sezonul rece!
Care sunt strategiile generale de prevenție pentru infecțiile respiratorii?
Conform CDC (U.S. Centers for Disease Control and Prevention), există 5 măsuri de bază pe care o persoană le poate urma pentru a se proteja pe sine și pe ceilalți de infecțiile respiratorii:
- Menținerea vaccinărilor la zi
- Practicile bune de igienă – acoperirea gurii și nasului în cazul tusei sau strănutului, spălarea și igienizarea frecventă a mâinilor, curățarea suprafețelor atinse frecvent
- Facilitatea accesului la aer curat – aerisirea încăperilor, purificarea aerului de interior, adunarea cu alte persoane în exterior
- Precauțiile pentru prevenirea răspândirii – în cazul infecției prezente
- Accesarea serviciilor de îngrijire medicală în caz de risc de boală severă
Șervețelul utilizat pentru a acoperi gura și nasul în timpul strănutului sau tusei trebuie aruncat în coșul de gunoi. Dacă nu există niciun șervețel la îndemână, se recomandă acoperirea gurii și a nasului cu ajutorul cotului și nu cu mâinile.
În plus față de cele 5 măsuri principale, CDC recomandă 3 strategii adiționale de protejare a propriei persoane și a celorlalți față de infecțiile respiratorii:
- Utilizarea măștilor
- Distanțarea fizică
- Testarea
Cum prevenim infecțiile respiratorii prin vaccinare?
Vaccinarea reprezintă o măsură foarte eficientă de a reduce riscul de infecții respiratorii. Imunizarea este specifică față de fiecare agent patogen în parte, deci se administrează vaccinuri separate pentru gripă, SARS-CoV-2 și, mai recent, virusul respirator sincițial. Vaccinarea presupune cel mai frecvent administrarea unor virusuri atenuate, virusuri inactivate sau componente virale.
Odată ajunse în corpul uman, acestea sunt capabile să declanșeze răspunsul imun, dar fără a determina boala asociată cu infecția determinată de virusul nativ. Atunci când persoana vaccinată ia ulterior contact cu virusul, răspunsul imun îl recunoaște și îl poate îndepărta rapid cu ajutorul anticorpilor și limfocitelor care s-au format și maturat datorită vaccinării. Acest răspuns imun prompt face ca virusurile pentru o persoană a fost vaccinată în prealabil fie să nu mai determine deloc infecții la contactul cu sursele de transmitere, fie să producă infecții asimptomatice sau ușoare în raport cu evoluția naturală constatată la persoanele nevaccinate.
Așadar, vaccinarea contribuie la prevenția infecțiilor severe, care determină mortalitate crescută în fază acută, previne complicațiile pe termen lung asociate infecției, reduce numărul de persoane infectate sau care au o încărcătură virală ridicată și care pot transmite virusul mai departe către persoanele vulnerabile, care, uneori, din diverse motive, nu pot fi vaccinate și prezintă riscuri foarte mari legate de infecțiile respiratorii.
La ce ne ajută testarea rapidă?
Testarea rapidă, în contextul infecțiilor respiratorii identifică în câteva minute persoanele care au fost infectate cu virusul și care ar putea să îl transmită altor persoane. Pe baza unui rezultat pozitiv la un test rapid se pot implementa măsuri generale de protecție, precum purtarea măștii, izolarea la domiciliu etc. sau, atunci când este cazul, permite inițierea terapiei.
Testarea rapidă a fost puțin valorificată pentru controlul bolilor infecțioase anterior pandemiei COVID-19, cât s-a demonstrat impactul acestor instrumente pentru a depista activ sursele de infecție și de a putea implementa măsurile eficace de limitare a răspândirii SARS-CoV-2. Deoarece infecțiile cu virusurile gripale, SARS-CoV-2 și virusul respirator sincițial se aseamănă din punct de vedere epidemiologic, testarea rapidă poate fi utilizată în mod similar pentru toate acestea. Din aceste motive și deoarece simptomatologia determinată se suprapune, în prezent există disponibile teste rapide de tip combo, care pot evalua simultan infecția cu mai multe dintre virusurile respiratorii, spre exemplu SARS-CoV-2, virusurile gripale A și B și virusul respirator sincițial (disponibile aici).
Astfel, testele rapide pentru infecțiile respiratorii au fost adoptate pe scară largă, de la laboratoare centrale la cabinete de medicină de familie, datorită simplității utilizării și impactului practic al obținerii unui diagnostic precis în câteva minute. În plus, acestea sunt disponibile și pentru autotestare, o persoană cu simptome de infecție respiratorie având posibilitatea de a face testul în propria locuință, limitând probabilitatea de răspândire a virusului prin deplasarea la medic.
Poți afla mai multe despre aceste teste citind articolul Testele rapide din probe nazale, nazo- și orofaringiene. Cum recoltăm probele, corect și complet, și de ce?.