Educatie

Aflarea mai rapidă a diagnosticului – acum mai aproape de noi

Cu siguranță, de cele mai multe ori, atunci când ne-am confruntat cu o situație de sănătate care a necesitat găsirea rapidă a unui diagnostic, întrebarea cea mai des întâlnită a fost: „De ce nu pot afla pe loc ce anume îmi afectează starea și cum pot proceda pentru a găsi mai repede tratamentul corespunzător?”.

Ar fi mult mai eficient să putem accesa niște analize simple și disponibile imediat, cu ajutorul cărora să ne grăbim procesul de identificare și tratare a bolilor și afecțiunilor. Astfel, reușim să ne salvăm timp valoros, cât și să putem fi prezenți în parcurgerea activitățile de zi cu zi, așa cum ne dorim.

Metodele standard de testare, efectuate în laboratoare de analize medicale specializate, furnizează rezultate tardiv în anumite situații și au un cost ridicat. Acest lucru se datorează, în mare parte, faptului că fluxul pentru efectuarea analizelor de laborator presupune colectarea probelor în unitățile sanitare și transmiterea acestora într-un laborator clinic specializat, unde sunt procesate, prelucrare și analizate. Rezultatele obținute sunt transmise ulterior înapoi către medic și pacient, iar toate aceste procese durează de la o oră la câteva săptămâni, în funcție de tipul de analiză. Acest parcurs îndelungat va genera, bineînțeles, și o întârziere a administrării tratamentului, fapt care de cele mai multe ori are efect nedorit.

Testarea rapidă în cabinetele de medicină de familie

A fost necesar, mai ales în ultimii ani datorită situației de suprasolicitare a sistemului medical și a fluxului clasic al îngrijirilor de sănătate, să fie identificate și folosite noi abordări în diagnosticul pacienților, cu scăderea timpilor de așteptare, reducerea deplasării pacienților între unitățile de îngrijire medicale și limitarea costurilor, dar fără a afecta calitatea serviciilor. Astfel, românii au început să folosească din ce în ce mai mult testele rapide.

O reală susținere în adoptarea acestor metode de testare este faptul că, majoritatea nu necesită un laborator cu echipamente complexe, personal specializat sau condiții de lucru stricte. Etapele de utilizare sunt simple și nu necesită un instructaj complex. Din aceste motive, pot fi utilizate chiar în proximitatea pacientului, în cabinetele de medicină de familie, în policlinici, pe secțiile din spitale și în departamentele de urgență. Astfel, crește fluxul de lucru și productivitatea serviciilor de sănătate. 

Pe lângă toate aceste beneficii, un altul extrem de important este promptitudinea prin care testarea rapidă poate să orienteze diagnosticul și managementul pacientului încă de la primul contact al acestuia cu sistemul de sănătate: medicul de familie. Așadar, ne aflăm în situația în care, metodele de testare rapidă permit identificarea prezumtivă a unor boli, anomalii biologice sau a unor factori de risc în doar câteva minute și au costuri mult mai scăzute, comparativ cu metodele standard. 

Există un pas foarte simplu pe care îl putem face dacă ne dorim să ne aflăm printre cei care beneficiază de rezultatul unui diagnostic rapid, eficient și la fel de corect ca și cel obținut prin metode de laborator costisitoare, cu timp mai îndelungat de răspuns. Astfel, putem merge cu încredere către medicii de familie, care sunt și primii cărora ar trebui să ne adresăm în prima faza a începerii oricărei investigații asupra sănătății. 

De ce ar fi bine ca și medicii de familie să ofere posibilitatea de testare rapidă pentru pacienții lor?

Așa cum ni s-a demonstrat în multe situații din viața reală, medicul de familie reprezintă primul contact al pacientului cu îngrijirile de sănătate, atunci când are nevoie de acestea. Cabinetul de medicină de familie are rol în prevenție și screening, care sunt facilitate prin utilizarea metodelor de testare rapidă. Stabilirea diagnosticului este posibilă încă din acest punct prin utilizarea metodelor rapide de testare, astfel că se poate iniția tratamentul adecvat în cel mai scurt timp, fără a fi necesară suprasolicitarea laboratoarelor specializate și a medicilor specialiști, rezultând un management prompt și eficace al pacientului, cu consum minim de resurse financiare și de timp. De asemenea, pot fi un instrument valoros pentru monitorizarea pacienților cu afecțiuni cronice sau a celor care prezintă risc de complicații.

Testarea rapidă permite unui număr mai mare de pacienți să primească îngrijiri medicale complete prin simpla prezentare la cabinetul de medicină de familie, crește implicarea pacientului în acest proces și îmbunătățește experiența de accesare a serviciilor de sănătate. 

Rezultatul oferă numeroase avantaje pentru pacient, care  nu mai trebuie să se deplaseze la un punct de recoltare a probelor pentru analize și nu mai este necesar transportul probelor către un laborator central. Astfel, este asigurat accesul la analize pentru pacienții greu deplasabili, precum vârstnicii, persoanele cu dizabilități sau a celor care locuiesc în mediul rural. De asemenea, aceste teste nu necesită condiții speciale de stocare și depozitare, majoritatea fiind stabile la temperatura camerei. 

Ce metode de tip point-of-care pot fi utilizate?

  • Teste rapide în format de bandă, spre exemplu, testele pentru urină
  • Teste rapide imunocromatografice cu flux lateral (LFIA), cum sunt testele pentru COVID-19
  • Analizoare portabile, precum cele pentru măsurarea glicemiei
  • Sisteme point-of-care pentru biochimie, care sunt aparate mici, care nu necesită personal specializat în laborator clinic pentru utilizare

Testele rapide pot să ofere rezultate de tip calitativ, care indică prezența sau absența unui marker/analit, semi-cantitativ, oferind o estimare a concentrației substanței de interes, sau cantitativ, putând fi calculată cu precizie ridicată concentrația analitului în probă.

Testele rapide în format de bandă conțin diverși indicatori chimici pentru numeroase substanțe relevante pentru sănătatea umană. La baza acestei metode se află reacții chimice în urma cărora are loc o modificare de culoare. Testul pentru infecțiile tractului urinar (urină), disponibil în magazinul online DDS Diagnostic, include stripuri de plastic pe care sunt fixate mai multe regiuni separate cu reactivi, putând să detecteze calitativ următorii analiți în urină: sânge, proteine, nitriți și leucocite. Testul este pentru autotestare.

Testele rapide imunocromatografice (LFIA) – o metodă disponibilă pentru numeroase analize

LFIA (lateral flow immunoassay) sunt dispozitive de testare simple, care detectează un compus țintă într-o probă biologică, pe baza reacției imunologice specifice de tip antigen-anticorp. Imunocromatografia presupune separarea analitului din probă și a reactivilor pe baza procesului de migrare, prin acțiune capilară, pe un suport solid.

LFIA nu necesită personal medical specializat și nici echipamente speciale. Aceste teste oferă rezultate în 5-30 minute și au costuri scăzute. Dispozitivele LFIA sunt teste versatile, pot fi utilizate de personalul medical, pot fi dispozitive pentru autotestare, acasă la pacient, unele au fost dezvoltate pentru a fi interpretate cu analizoare de tip point-of-care, iar metoda poate fi aplicată și în laboratoare specializate. 

Testele imunocromatografice au capacitatea de a detecta un marker/analit sau mai mulți simultan. Detecția markerului sau analitului de interes este indicată de apariția unei linii colorate în regiunea de testare. Absența acesteia înseamnă că rezultatul este negativ. Pentru ca rezultatul să fie validat, este necesară apariția liniei de control. În lipsa acesteia, nu poate fi luat în considerare rezultatul oferit de test. 

Analizoarele de tip point-of-care (POCT) sunt echipamente mici, care interpretează rezultatele unor teste rapide, prin citirea casetei de testare. Pe caseta de testare se adaugă proba, urmând migrarea acesteia pe o membrană și formarea complexelor de tip antigen-anticorpi, dacă analitul sau markerul de interes este prezent în probă. Prezența analitului nu poate fi evaluată cu ochiul liber, deoarece nu apare o linie colorată vizibilă, ci necesită acest sistem de tip point-of-care, care detectează un anumit semnal, adesea fluorescent. Unele dintre testele dezvoltate pentru a fi utilizate cu analizoare POCT pot să ofere și rezultate semi-cantitative sau cantitative, nu doar calitative. 

Ce teste rapide sunt disponibile în prezent și ar putea fi utilizate și în cabinetele de medicină de familie?

Testele LFIA dezvoltate pentru diagnosticul COVID-19 sunt deja disponibile în cabinetele de medicină de familie. Acestea detectează un antigen al virusului SARS CoV 2 (nucleoproteina) în tipuri de probe variate: tampon nazofaringian, tampon nazal, salivă, sunt disponibile și pentru autotestare sau în versiuni adaptate pentru a fi utilizate la copii. Imunitatea dezvoltată prin infecție sau vaccinare poate fi evaluată cu ajutorul testelor pentru anticorpi IgM/IgG, care pot fi efectuate din sânge integral.

Gripa, o boală foarte contagioasă, care determină anual epidemii sezoniere, poate fi diagnosticată cu ajutorul testelor rapide imunocromatografice. Atât din tampon nazofaringian, cât și nazal, pot fi depistate cele mai frecvente virusuri care determină majoritatea cazurilor de gripă: influenza A și influenza B. Un alt virus care determină adesea infecții ale tractului respirator, în special în populația pediatrică, este virusul sincițial respirator (RSV). Prezența infecției cu RSV poate fi, de asemenea, evidențiată cu ajutorul unui test rapid din probe de tampon nazofaringian. De asemenea, streptococul de grup A, cauză frecventă a faringitei și amigdalitei, poate fi depistat în probe orofaringiene prin testare rapidă. 

Deoarece infecțiile respiratorii pot fi produse de numeroși patogeni și au simptomatologie similară, este disponibilă o varietate de dispozitive care evidențiază prezența simultană a mai multor patogeni, spre exemplu, teste combo pentru COVID-19 și influenza A și B sau teste combo pentru COVID-19, influenza și RSV.  

Unul dintre cei mai răspândiți patogeni digestivi, Helycobacter Pylori, afectează aproximativ 2/3 din populația globului, fiind cauza majoră a ulcerului gastric și duodenal și gastritei. Depistarea acestei bacterii poate fi realizată cu teste imunocromatografice din probe de scaun. Infecția cu virusul hepatitei A, care determină forme acute de afectare hepatică, poate fi evidențiată cu ajutorul testelor LFIA pentru anticorpi de tip IgM din sânge integral

La nivel mondial, anemia este prezentă la o treime din persoane. Depistarea anemiei se poate realiza cu ajutorul testului rapid pentru feritină. Prevalența deficitului de vitamina D poate să ajungă la 70%, iar a insuficienței de vitamina D poate să depășească 40%, conform unui studiu publicat în Nutrients. Evalurea nivelului acestei vitamine în sângele integral poate fi realizată cu ajutorul testelor rapide

La femeile aflate în perioada fertilă, se pot realiza teste de sarcină, disponibile sub numeroase forme pe scară largă. Acestea evaluează nivelul hormonului HCG (gonadotropina corionică umană) din urină, creșterea acestuia indicând prezența sarcinii. Instalarea menopauzei poate fi evidențiată prin creșterea concentrației de FSH (hormonul de stimulare foliculară) în urină, cu ajutorul testelor rapide

Toate aceste teste rapide, precum și multe alte dispozitive de diagnostic in vitro pentru uz profesional sau autotestare, sunt disponibile în magazinul online DDS Diagnostic: https://ddsdiagnostic.com/

1 thoughts on “Aflarea mai rapidă a diagnosticului – acum mai aproape de noi

  1. Iulia Alexiu spune:

    Este o idee foarte buna testarea catorva parametri in cabinetul medicului de familie. O mare economie de timp, bani si eficientizeaza diagnosticarea si tratarea pacientilor. O problema insa ar putea aparea la eliminarea deseurilor biologice ( ace, lamele, vata utilizata). In momentul acesta legislatia presupune o eliminare rapida (24 ore) sau frigider special pentru pastrat 7 zile. Evident, un contract cu o societate specializata in eliminarea deseurilor biologice. Ceea ce face greoaie procedura. Exista si vreo solutie mai simpla la aceasta problema?

Comments are closed.