Afecțiunile gastroenterologice sunt printre cele mai răspândite cauze de simptome supărătoare. Fie că este vorba de dureri abdominale, tulburări de tranzit, greață sau vărsături, identificarea cauzei și administrarea tratamentului specific au un rol central. Simptomele digestive sunt frecvent determinate de o infecție, care trebuie depistată și tratată specific. De asemenea, durerile și tulburările de tranzit apar tot mai frecvent în contextul bolilor inflamatorii intestinale.
Deoarece simptomele digestive sunt adesea nespecifice și apar într-o varietate de boli cu etiologii diferite, stabilirea cauzei manifestărilor clinice poate fi o provocare. Diagnosticul pentru majoritatea bolilor gastroenterologice comune poate fi stabilit acum cu precizie încă din cabinetul medicului de familie, pe loc, la prima prezentare a pacientului, cu ajutorul testelor rapide.
Cabinetul de medicină de familie are rol esențial în prevenție și screening, facilitate în prezent prin disponibilitatea tot mai largă a metodelor rapide de testare, care, totodată, pot să stabilească diagnosticul și să permită îngrijirea completă a pacientului prin simpla prezentare a acestuia la medicul de familie, asigurând un management prompt și eficace pentru fiecare caz în parte.
Majoritatea testelor rapide sunt de tip imunocromatografic și se bazează pe formarea unui complex antigen-anticorp, proces care este indicat prin apariția unei benzi de culoare roșie. Metoda este cel mai frecvent de tip calitativ, indicând prezența sau absența unui analit de interes, specific pentru un anumit agent infecțios sau pentru o anumită patologie. Un test pozitiv permite inițierea imediată a tratamentului adecvat.
Care sunt principalele teste rapide disponibile pentru afecțiunile digestive?
Clostridium difficile
Clostridioides difficile, cunoscut anterior drept Clostridium difficile, este o cauză majoră de diaree la persoanele spitalizate sau care au urmat regimuri intense de antibioterapie. Infecțiile cu C. difficile se pot manifesta variat, de la o diaree ușoară, autolimitată, până la șoc septic și deces. La persoanele care au avut diaree determinată de C. difficile, riscul de episoade recurente este crescut.
Evidențierea prezenței C. difficile, în contextul manifestărilor clinice sugestive, confirmă diagnosticul de infecție cu această bacterie. Pentru a depista C. difficile, se pot utiliza teste rapide, cum este cel produs de DDS Diagnostic, disponibil în magazinul online. Acest test detectează în probe de scaun 3 componente bacteriene, și anume GDH, toxina A și toxina B. O tulpină de C. difficile este patogenă doar dacă produce toxine, astfel că depistarea acestora este esențială pentru diagnostic. Pentru a nu pierde cazurile în care toxinele sunt nedetectabile, este testată și enzima GDH. Aceasta este întotdeauna pozitivă dacă bacteria C. difficile este prezentă, însă simpla ei prezență nu este suficientă pentru a indica faptul că diareea este produsă de acest patogen. Anumite persoane sunt purtători asimptomatici, iar pentru a demonstra asocierea dintre manifestările clinice și infecția cu C. difficile trebuie evidențiată producția de toxine de către bacteriile prezente la nivel intestinal. Un test pentru GDH negativ exclude atât statusul de purtător asimptomatic, cât și cel de infecție cu C. difficile. Prin urmare, pentru diagnosticul infecțiilor cu C. difficile se impune testarea atât a toxinelor, cât și a GDH, iar acest lucru poate fi realizat simultan cu ajutorul testului produs de DDS Diagnostic.
Salmonella typhi și paratyphi
Febra tifoidă este o boală infecțioasă care poate fi rapid fatală, în absența inițierii schemelor de antibioterapie specifice. Din această cauza, diagnosticul prompt și confirmarea infecțiilor cu Salmonella typhi sau paratyphi reprezintă pași cu importanță majoră în managementul acestor cazuri. Simptomele includ febră persistentă, care crește în intensitate cu fiecare zi, cefalee, dureri generale, oboseală extremă, tuse și constipație. Pe măsură ce infecția progresează, apar durerile abdominale, diareea și pierderea apetitului. Testarea atât pentru Salmonella typhi, cât și paratyphi, poate fi realizată simultan din probe de scaun cu ajutorul kitului rapid disponibil în magazinul online DDS Diagnostic.
Helicobacter pylori
La nivel mondial, se estimează că două treimi din populație este infectată cu H. pylori, conform CDC. Principalele afecțiuni cauzate de infecțiile cu H. pylori sunt gastrita cronică și ulcerul gastric sau duodenal. Manifestările clinice ale gastritei cronice cuprind durere epigastrică, greață, vărsături, anorexie, sațietate precoce, pierdere în greutate, iar simptomele principale întâlnite la pacienții cu ulcer sunt durerea abdominală la nivelul epigastrului, senzația de arsură, plenitudinea post-prandială și sațietatea precoce. Pacienții ar trebui întotdeauna testați pentru infecția H. pylori și tratați cu scheme adecvate de antibioterapie, în cazul unui rezultat pozitiv.
- pylori este clasificat drept agent carcinogen. Deși majoritatea infecțiilor cu H. pylori sunt asimptomatice, acestea cresc de 2-6 ori riscul de dezvoltare a adenocarcinomului și a limfomului MALT, în comparație cu populația H. pylori negativă. În acest context, depistarea bacteriei și eradicarea sa prin schemele specifice de tratament este o prioritate la toate persoanele.
Infecțiile cu Helicobacter pylori pot fi dignosticate ușor, rapid și eficient cu ajutorul testelor rapide. Acestea detectează antigenului H. pylori în scaun și astfel depistează infecția activă încă din fazele inițiale și, totodată, pot fi folosite și pentru confirmarea eradicării bacteriei în urma tratamentului. Pe baza unui rezultat pozitiv în urma unui astfel de test, se poate iniția terapia de eradicare a Helicobacter pylori, conform schemelor de tratament. Testul rapid este disponibil în magazinul online DDS Diagnostic, atât pentru utilizare profesională, spre exemplu, în cabinetele de medicină de familie, cât și pentru autotestare, acasă la pacient.
Giardia lamblia
Giardia lamblia (sau intestinalis/duodenalis) este un parazit digestiv frecvent întâlnit, care se răspândește ușor prin apă sau alimente contaminate. Printre semnele și simptomele cauzate se numără diareea, durerile abdominale, greața, distensia abdominală, flatulența, scaunele decolorate și cu conținut mare de grăsimi. Giardiaza poate să determine malabsorbție, deshidratare și pierdere în greutate. Testul rapid pentru diagnosticul giardiazei este disponibil în magazinul online DDS Diagnostic, acesta detectând în probe de scaun un coproantigen specific acestui parazit.
Virusurile gastrointestinale
Norovirusurile sunt cauze majore de gastroenterite la nivel mondial, fiind patogeni înalt contagioși. Boala se manifestă cu diaree, dureri abdominale, vomă, greață sau febră. Adenovirusurile pot să cauzeze manifestări clinice variate, atât respiratorii, similare răcelilor sau gripei, cât și gastroenterite acute, de asemenea cu diaree, vomă, greață și dureri abdominale. Rotavirusurile determină în mod comun gastroenterite cu diaree apoasă la copii, determinând deshidratare care poate să fie atât de severă încât să pună în pericol viața acestora. Deoarece simptomatologia acestor afecțiuni virale gastrointestinale este similară, testarea simultană pentru acești trei patogeni care produc în mod comun diaree este posibilă cu ajutorul testului rapid disponibil în magazinul online DDS Diagnostic. De asemenea, infecția cu adenovirus poate fi depistată și cu un kit de testare dedicat acestui patogen, din probe de scaun.
Calprotectina
Calprotectina este un indicator sensibil al inflamației gastrointestinale. Acest marker este utilizat pentru diagnosticul bolilor inflamatorii intestinale și ajută la diagnosticul diferențial cu sindromul de intestin iritabil. Un nivel crescut al calprotectinei, în context clinic sugestiv, indică diagnosticul de boală inflamatorie intestinală. Testarea rapidă cu ajutorul kitului produs de DDS Diagnostic, disponibil în magazinul online DDS Diagnostic, indică în câteva minute dacă nivelul calprotectinei este ridicat în probele de scaun.