Metoda dezvoltată de departamentul de cercetare din cadrul DDS Diagnostic pentru determinarea Proteinei C Reactive prezintă o afinitate ridicată, sensibilitate crescută, costuri reduse comparativ cu metodele existente pe piață la acest moment și un timp de răspuns rapid (<5 min.)
În ultimul timp, a existat o cerere mare de metode de analiză sensibile, specifice, rapide, precise și cu costuri reduse pentru diagnosticul CRP.
Electrozii serigrafiați permit realizarea unui număr mare de experimente care pot fi întreprinse cu volume reduse de reactivi. Electrozii serigrafiați (SPE) sunt utilizați de obicei pentru măsurători efectuate pentru cercetare în domenii precum medicină, farmacie, industria alimentară, agricultură, mediu sau securitate națională.
Electrozii serigrafiați sunt dispozitive de unică folosință, cu costuri reduse, special concepute pentru a lucra cu cantitati mici de probe, microvolume, ce pot fi supuse analizei electrochimice prin diferite metode, cum ar fi voltametria ciclică (CV), voltametria diferențială a impulsurilor (DPV), voltametrie de undă pătrată (SWV), cronoamperometrie (CA) și cronopotentiometrie (CP). Aceste metode sunt utilizate pentru a evita problemele care apar atunci când se utilizează electrozi tradiționali.
Proteina C Reactivă este o proteină plasmatică cu o structură pentamerică și o masă moleculară de aproximativ 110-140 kDa. Proteina C Reactivă arată întotdeauna inflamația din organism, fiind din ce în ce mai utilizată ca biomarker pentru evaluarea unor procese inflamatorii sau pentru riscul de a dezvolta anumite afectiuni. Este utilizat, pe langa alti markeri, în diagnosticul unor boli autoimune precum boala Crohn sau colita ulcerativă pentru a arăta că există o inflamație în organism și că boala se află în faza activă. De asemenea, este utilizat ca și biomarker cardiovascular, iar, recent au existat multe studii care arată importanța acestei proteine în procesul de diagnostic al Sindromului Metabolic. Proteina C Reactiva este produsă de organism atunci când pereții vaselor de sânge sunt inflamați. Cu cât valoarea CRP este mai mare cu atât este mai mare nivelul de inflamație din organism. Această proteină joacă un rol esențial în evoluția inflamației cronice, fiind rezultatul deteriorării constante a pereților interni ai arterelor. Procesul inflamator este declanșat ca un răspuns de apărare a organismului in situatia aparitiei unor leziuni tisulare cauzate de agenți infecțioși, traume mecanice, toxine, arsuri, sindrom metabolic, maladii autoimune. În cursul unui proces inflamator, acut sau cronic, nivelul concentrației CRP din sange crește considerabil, acest parametru având o importanță decisivă în orientarea deciziei terapeutice.
In prezent, cele mai utilizate metode pentru determinarea proteinei C-reactive sunt: ELISA, chemiluminiscența, imunoturbidimetria. Aceste metode au performanțe analitice bune, dar necesită echipamente și personal specializat în medicina de laborator, motiv pentru care utilizarea testelor rapide bazate pe senzori pentru a determina nivelul CRP reprezintă o soluție rapidă, dar și cu performanțe analitice bune.
Având în vedere importanța determinării CRP prin metode rapide, precise și cu costuri reduse, s-a propus o nouă metodă de detecție a CRP-ului, prin intermediul electrozilor serigrafiați. Pe suprafața activă a acestor electrozi depusi pe suport ceramic, s-au atașat straturi moleculare, de dimensiuni (lungimi) bine stabilite, denumite monostraturi autoasamblate mixte (SAMs). Pe aceste straturi s-a realizat imobilizarea covalenta a anticorpilor specifici anti-CRP. Modificarile rezistentei pe suprafata electrodului obtinute prin atasarea moleculelor si a anticorpilor s-a realizat prin măsurarea semnalului electrochimic, prin spectrometrie de impedanță cu ajutorul potențiostatului Gamry 1010E.
S-a realizat astfel optimizarea și caracterizarea suprafeței µelectrozilor, proteina de interes CRP fiind detectată cu succes chiar și la concentrații scăzute. S-a putut observa din măsurători, eficiența senzorului pe care s-a realizat prinderea CRP-ului din proba, modificarile semnalului crescând gradual odată cu creșterea concentrației determinate.
Metoda dezvoltată de DDS Diagnostic cu ajutorul electrozilor serigrafiati prezintă afinitate crescută pentru proteina țintă, sensibilitate ridicată, costuri reduse comparativ cu metodele existente pe piață la acest moment și un timp de răspuns rapid (<5 min.).