Noutăți

Helicobacter pylori, cauza frecventă a gastritei cronice, ulcerului gastric și duodenal

  • Testele rapide H.pylori Anticorp (ser/plasmă) de la DDS Diagnostic sunt simplu de utilizat, au o acuratețe ridicată și oferă rapid un rezultat. Pe baza unui rezultat pozitiv în urma unui astfel de test, se afla daca exista o infectie acuta sau cronica si astfel, se poate iniția terapia, conform schemelor de tratament. Decizia terapeutica este luata de medicul specialist.

 

Descoperirea că Helicobacter pylori reprezintă o cauză majoră a ulcerului peptic a reprezentat o etapă revoluționară în istoria medicinii, motiv pentru care cercetătorii care au identificat această relație de cauzalitate, Barry Marshal și Robin Warren, au câștigat Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină în 2005.

În urma descoperirii că bacteria Helicobacter pylori este un agent etiologic important al ulcerului peptic, viața acestor pacienți s-a schimbat semnificativ, prin adăugarea antibioterapiei la schema de tratament. Terapiile antiulceroase anterioare aveau o eficiență limitată în vindecarea acestei patologii, în lipsa eradicării cauzei bacteriene. În prezent, schemele de tratament ale ulcerului peptic Helicobacter pylori pozitiv cuprind obligatoriu administrarea de antibiotice eficiente asupra acestei bacterii, ceea ce crește semnificativ rata de succes a terapiei

Depistarea infecției cu Helicobacter pylori se poate realiza cu ajutorul testelor de diagnostic in vitro (IVD), care presupun identificarea bacteriei în probe biologice preluate de la pacient. Testele IVD sunt simplu de utilizat, au o acuratețe ridicată și oferă rapid un rezultat. Pe baza unui rezultat pozitiv în urma unui astfel de test, se poate iniția terapia de eradicare a Helicobacter pylori, conform schemelor de tratament.

Helicobacter pylori (H. pylori) este o bacterie Gram negativă, de formă spiralată, care a fost izolată pentru prima oară în 1982. La nivel mondial, infecțiile cu Helicobacter pylori sunt printre cele mai răspândite infecții bacteriene. Se estimează că două treimi din populația globului este infectată cu H. pylori. Prevalența infecției cu H. pylori depinde de numeroși factori (regiune geografică, vârstă, rasă, status socioeconomic), astfel că variază de la o regiune la alta și este, de obicei, mai ridicată în țările aflate în curs de dezvoltare.

Rezervorul principal de H. pylori este stomacul uman. Această bacterie produce o enzimă numită urează, care scade aciditatea mediului gastric și permite supraviețuirea sa la nivelul stomacului. 

Un status nutrițional adecvat, consumul frecvent de fructe, legume și vitamină C sunt factori protectori față de infecțiile cu H. pylori. Practicile de salubrizare neadecvate, igiena necorespunzătoare, statusul social scăzut, locuințele aglomerate favorizează apariția infecțiilor cu Helicobacter pylori. 

Cum se transmite Helicobacter pylori?

Transmiterea H. pylori este interumană, prin contact direct, predominant fecal-orală, dar se poate realiza și pe cale oral-orală (prin salivă sau vomă). Contaminarea fecală a apei sau a alimentelor ar putea fi o sursă de infecție, în special în regiunile unde apa nu este tratată pentru consum. Este posibilă și transmiterea iatrogenă (asociată îngrijirilor medicale) a infecției, prin tehnici de endoscopie sau manevre stomatologice. 

Patogeneza infecției cu Helicobacter pylori

Nu toți cei care sunt infectați cu Helicobacter pylori dezvoltă o infecție cronică. Cronicizarea depinde de diverși factori care țin de fiecare organism in parte, de mediul înconjurător, precum și de virulența tulpinii bacteriene

Diverși factorii genetici care aparțin gazdei pot influența infecția cu H. pylori, precum polimorfisme ale genelor care codifică molecule implicate în răspunsul imun înnăscut sau dobândit, precum și grupa de sânge a gazdei.

Factorii bacterieni esențiali implicați în colonizarea mucoasei gastrice de către H. pylori sunt: ureaza, flagelii, adezinele și enzima gamma-glutamiltranspeptidază. Persistența îndelungată a bacteriei și apariția unui răspuns inflamator puternic depind de componente bacteriene precum lipopolizaharidul, ureaza și citotoxina vacuolizantă.

Patogeneza infecției cu H. pylori presupune următorii pași:

  • supraviețuirea în mediul acid al stomacului
  • deplasarea către celulele epiteliale cu ajutorul flagelului (componentă bacteriană cu rol în motilitate)
  • atașarea de celule cu ajutorul unor molecule numite adezine
  • eliberarea de toxine (citotoxina vacuolizantă A – VacA, gena A asociată citotoxinei – CagA) și lezarea țesuturilor

Infecțiile cu H. pylori sunt adesea asimptomatice. O manifestare clinică frecventă este gastrita cronică. H.Pylori este o cauză majoră a ulcerului gastric și duodenal. Infecția cu H.pylori este un factor de risc important pentru apariția adenocarcinomului gastric și limfomului MALT (limfom de zonă marginală a țesutului limfoid asociat mucoaselor). Studiile din ultimii ani au evidențiat implicarea H. pylori și în diverse boli care nu sunt gastrice sau duodenale: anemia feriprivă, purpura idiopatică trombocitopenică, afecțiuni cardiovasculare, boli hepatobiliare, diabet zaharat. 

Puteti achizitiona si afla mai multe detalii despre testele rapide H.pylori Anticorp (ser/plasmă) de la DDS Diagnostic aici .

Surse: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, nc.cdc.gov, ncbi.nlm.nih.gov, journals.lww.com, sciencedirect.com.