Educatie

Virusurile hepatice – cum și de ce ne testăm?

Ce este hepatita virală?

Hepatita este un termen general, care indică prezența inflamației la nivelul ficatului, indiferent de cauzele acesteia. Virusurile hepatice sunt printre cauzele principale de hepatită. Infecția cu virusurile hepatice poate să nu determine prezența unor semne sau simptome evidente; alteori acestea sunt nespecifice. Adesea, se manifestă după mai mult timp de la contactul infectant, perioadă în care, fără a cunoaște prezența virusului în organism, poate fi transmisă boala către alte persoane. Din aceste motive, este recomandată testarea periodică, reprezentând o metodă esențială pentru siguranța fiecăruia dintre noi și a celor din jur.

Indiferent că testarea se realizează în contextul unor manifestări clinice, a unui potențial contact infectant sau cu scop de screening general, aflarea diagnosticului de hepatită virală este posibilă cu ajutorul testelor rapide, care oferă un rezultat în câteva minute, precis și printr-o procedură de testare simplă.

Hepatita virală acută poate fi cauzată de oricare dintre virusurile hepatice și cuprinde o fază inițială a bolii, când sunt prezente febra, durerea articulară, edemele sau urticaria. Urmează o etapă preicterică, caracterizată de oboseală, dureri musculare, anorexie, greață sau vomă, febră, tuse, durere abdominală sau diaree, urină închisă la culoare și scaune decolorate. Ultima fază de boală este cea icterică, manifestată prin icter (culoarea galbenă a pielii și a albului ochilor), anorexie, greață și vomă agravate, leziuni cutanate și alte simptome.

Persistența virusului hepatic peste un interval de 6 luni definește infecția cronică. Majoritatea pacienților cu hepatită cronică sunt asimptomatici, până când afecțiunea progresează, sau pot prezenta simptome nespecifice, precum oboseala. Intervalul de timp până la apariția simptomelor poate fi de ordinul deceniilor la pacienții cu hepatită cronică virală. Unii pacienți pot avea episoade de agravare a simptomatologiei, care se aseamănă formelor acute de hepatită. Atunci când hepatita cronică progresează spre ciroză, apar semnele și simptomele de insuficiență hepatică, care includ icterul, splenomegalia (splina mărită), ascita (prezența de lichid în abdomen), edemele periferice, encefalopatia.

Tipurile de hepatită virală

Virusul hepatitei A (VHA) se transmite prin apă, alimente contaminate sau mâini murdare. Se răspândește cu ușurință și determină infecții în special la copii. Perioada de incubație este de 2-6 săptămâni, persoana fiind contagioasă pe parcursul acestui interval de timp. Afecțiunea se vindecă într-un interval de până la 6 luni. VHA nu determină forme cronice de hepatită, dar poate cauza simptome debilitante sau forme rare, severe de boală, care pot să asocieze decesul pacientului.

Virusul hepatitei B (VHB) se transmite prin expunerea la sânge, ace, seringi sau fluide corporale contaminate, pe cale sexuală, precum și de la mamă la copil. VHB poate determina forme cronice de hepatită, care pot să evolueze către ciroză sau cancer hepatic. La nivel mondial, peste 1,5 milioane de cazuri noi de hepatită B sunt înregistrate anual.

Virusul hepatitei C (VHC)se transmite prin sânge infectat (prin transfuzii, ace, seringi, anumite practici sexuale, utilizarea drogurilor injectabile, la naștere etc).  VHC determină, de asemenea, peste 1,5 milioane de cazuri noi de infecție pe an, la nivel mondial, iar boala cronică poate evolua spre ciroză sau cancer hepatic. Deși există terapii eficace, care au posibilitatea de a vindeca peste 95% dintre cazurile de hepatită C, accesul la metodele de diagnostic și terapie este scăzut.

Virusul hepatitei D (VHD) poate determina infecții doar în prezența virusului hepatitei B. Dacă cei doi patogeni sunt dobândiți simultan, are loc o coinfecție. Dacă infecția cu VHB precede contactul infectant cu VHD, este vorba de o suprainfecție. Infecțiile cu VHB și VHD determină hepatite severe, care progresează mai rapid către deces de cauză hepatică și carcinom hepatic.

Virusul hepatitei E (VHE) se transmite similar VHA și determină infecții predominant în Africa, Asia și America de Sud. Determină majoritar forme acute de hepatită. Poate cauza îmbolnăviri severe la femeile însărcinate.

Puteți afla mai multe despre hepatite citind articolul publicat de echipa DDS Diagnostic cu ocazia Zilei Mondiale a Hepatitei.

Diagnosticul hepatitelor virale

Există trei metode principale de a evidenția infecția cu virusurile hepatice: detecția antigenelor, detecția anticorpilor sau detecția materialului genetic viral. Antigenele virale utilizate în diagnostic sunt componente structurale ale patogenilor, specifice fiecărui virus hepatic în parte, pe care organismul uman le recunoaște drept structuri străine și poate produce anticorpi împotriva acestora. Evidențierea unui antigen viral în probe umane demonstrează prezența virusului.

Anticorpii reprezintă răspunsul sistemului imun la infecția virală. Adesea, este mai ușor de dezvoltat o metodă de laborator care identifică anticorpii, în comparație cu cele care depistează antigenele virale. Anticorpii sunt o metodă indirectă de a evidenția infecția. Anticorpii de tip IgM apar precoce și indică hepatita acută. Anticorpii IgG apar mai târziu și persistă pe termen lung, chiar și în condițiile eliminării infecției.

Materialul genetic al oricărui virus hepatic poate fi depistat prin metode la baza cărora se află PCR (polymerase chain reaction). Deoarece acestea necesită laboratoare specializate și sunt metode scumpe, adesea diagnosticul de hepatită virală se bazează pe o primă etapă de testare a anticorpilor și/sau antigenelor, care poate fi urmată, în funcție de ghiduri, de evidențierea prezenței materialului genetic viral.

Cum poți afla dacă ai hepatită virală cu ajutorul DDS Diagnostic

Diagnosticul de hepatită A se stabilește prin depistarea anticorpilor de tip IgM anti-VHA (HAV). Testarea se poate realiza, în special la copii, în contextul contactului cu persoane infectate sau a simptomatologiei sugestive, cu ajutorul testului rapid produs de DDS Diagnostic, disponibil în magazinul online.

Prezența virusului hepatitei B este demonstrată prin evidențierea antigenului de suprafață viral HBs. Un test rapid care detectează antigenul HBs poate fi, de asemenea, achiziționat din magazinul online DDS Diagnostic. Infecțiile cu virusul hepatitei C sunt depistate prin testarea anticorpilor dezvoltați împotriva acestui virus. Magazinul online DDS Diagnostic vă oferă o soluție de testare rapidă destinată și hepatitei cu VHC.