Noutăți

O nouă excelență românească la Olimpiada Internațională de Chimie

Mircea Raul Bodrogean, Alexandru Cătălin Dianu, Tudor Lile, Ștefan Dimitriu au urcat pe podiumul chimiei internaționale de anul acesta, din Japonia

Elevii români care au participat la Olimpiada Internațională de Chimie 2021, organizată de Japonia și desfășurată online, au luat trei medalii de aur și una de argint. “Este un rezultat cu adevărat excepțional”, cel mai bun din ultimii cinci ani, a spus academicianul Marius Andruh, președintele Comisiei Olimpiadei de Chimie 2021, punctand faptul că meritul este în principal al elevilor: Mircea Raul Bodrogean, Alexandru Cătălin Dianu, Tudor Lile, Ștefan Dimitriu.

Mircea-Raul Bodrogean și Cătălin Dianu, de la Liceul Internațional de Informatică, București și Tudor Lile, de la Colegiul Național „Moise Nicoară” din Arad au obținut aurul, în timp ce Ștefan Dimitriu, de la Colegiul Național „Andrei Șaguna”, Brașov a luat argintul în Japonia. Mircea-Raul Bodrogean a fost medaliat și la Olimpiada de acum 2 ani de la Paris și s-a clasat primul, în acest an, si la Olimpiada Mendeleev din Rusia, conform precizărilor făcute de Marius Andruh. 

“A fost o olimpiadă grea, suntem fericiți că am putut să o organizăm de la etapa de masă, cu peste 800 de participanți, până la etapa internațională. Rezultatele se datorează în primul rând elevilor și pasiunii lor pentru chimie, dar și profesorilor, în special cei de la clasă, precum și grupului de profesori universitari care s-au ocupat pe scurt, dar eficient de pregătirea lor. Felicitări părinților care i-au crescut frumos. Pentru participarea în bune condiții a echipei noastre la olimpiada internațională, mulțumiri Academiei Române, prin noul program de sprijinire a tinerilor superdotați, și Universității din București, pentru condițiile excepționale asigurate copiilor pe perioada concursului”, a declarat președintele Comisiei Olimpiadei de Chimie 2021, pentru Edupedu.ro.

Profesorul Andruh a mai precizat că ultima dată când echipa României, care prin tradiție are rezultate foarte bune la olimpiadele internaționale de chimie, a obținut asemenea rezultate a fost în 2016, când elevii români au obținut tot 3 medalii de aur și 1 de argint.

La precedenta Olimpiadă Internațională, desfășurată în 2019 la Paris, echipa României a obținut 1 medalie de aur și 3 de argint: Aur, tot Mircea-Raul Bodrogean și Argintul a mers la Tudor Lile, Ana Florescu Ciubotariu si Ioana Maria Popa.

Felicitări tuturor participanților și mult succes în continuare in tot ceea ce fac. Noi îi susținem și recunoaștem că ne-am bucura să ducă mai departe excelența și pasiunea lor pentru chimie în domeniul cercetare-dezvoltare.

Sursă: edupedu.ro.

Sursă foto: Unibuc.ro.

Related Posts