Noutăți

Update oficial pe criteriile de identificare a infecției cu SARS-CoV2

Update oficial pe criteriile de identificare a infecției cu SARS-CoV2

  • plus cele 14 categorii cu ajutorul cărora se pot identifica prioritățile pentru testarea pacienților și tipurile de testare recomandate
  • testele rapide DDS Diagnostic se revăd în recomandarea oficială pentru 7 dintre categoriile menționate pentru o mai bună gestionare a supravegherii epidemiologice și implementarea acțiunilor de prevenire și combatere a răspândirii infecțiilor. 

Începerea noului an aduce o nouă abordare a definițiilor de caz pentru SARS-CoV2 din partea Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, organism din componența Institutului Național de Sănătate Publică. Astfel pe 4 ianuarie 2021 au fost aduse la zi criteriile de identificare a infecției cu SARS-CoV2 și au fost definite cele 14 categorii cu ajutorul cărora se pot identifica prioritățile pentru testarea pacienților și tipurile de testare recomandate. 

Testele rapide Antigen Covid-19 marca DDS Diagnostic sunt recomandate pentru:

  • persoanele simptomatice, inclusiv personal medico-sanitar și auxiliar, conform definiţiei de caz;
  • contacții direcți ai cazurilor confirmate;
  • însoțitorii pacienţilor asimptomatici cu imunosupresie în contextul bolii sau indusă medicamentos, cu maximum 48 de ore înainte de internarea în spital, pacienților oncologici asimptomatici aflați în curs de chimioterapie și/sau radioterapie: pacienții oncologici asimptomatici aflați în curs de chimioterapie – cu maximum 48 de ore înainte de fiecare cură, respectiv de fiecare prezentare la spital pentru monitorizare, însoțitorii pacienților oncologici asimptomatici aflați în curs de radioterapie – înainte de prima ședință și apoi la 14 zile, până la terminarea curei cât și insotitorilor pacienților oncologici asimptomatici înainte de intervenții operatorii sau manevre invazive, cu maxim 48 de ore înaintea intervenției/manoperei; 
  • persoanele instituționalizate asimptomatice, inclusiv pacienții cronici psihiatrici cu durata de internare care depășește o lună, la internare, persoane din penitenciare, la admiterea în unitate și ulterior cu frecvența menționată.
  • personalul de îngrijire din centre rezidențiale, secțiile de psihiatrie cronici și personalul din penitenciare;
  • gravidele asimptomatice care se află în carantină / izolare la domiciliu sau au fost contact direct cu un caz confirmat – în ziua 14, dacă nu au devenit simptomatice;
  • personal medico-sanitar și auxiliar asimptomatic contact direct cu caz confirmat, în a 5-7 zi de la ultimul contact posibil infectant.

Criteriile la zi de identificare a infecției cu SARS-CoV2 sunt: clinice, diagnostic imagistic, laborator și epidemiologic. Astfel, criteriile clinice impun ca măcar una dintre cele 4 simptome să fie prezentă: tuse, febră, scurtarea respirației sau debut brusc al anosmiei (pierderea completă a mirosului), ageuziei (pierderea totală a gustului) sau disgeuziei (alterarea gustului). Imagistica impune ca pacientul să prezinte leziuni specifice COVID-19. Epidemiologic pacientul ar fi trebuit să fie în contact cu o persoana diagnosticată cu COVID-19 în maxim 14 zile de la debutul simptomelor sau a fost rezident sau a făcut parte din personalul unui centru de tratare a persoanelor vulnerabile. Criteriile de laborator sunt cele mai evidente și clare deoarece presupun rezultat pozitiv în cazul unui test RT-PCR și/sau al unui test rapid pentru antigen SARS-Cov2.

Pe baza acestor criterii, cazurile pot fi clasificate ca fiind: 

  • posibile – sunt îndeplinite criteriile clinice
  • probabile – când sunt îndeplinite criteriile clinice și epidemiologice sau criteriile imagistice
  • confirmate – toate cazurile care au rezultate pozitive în cazul criteriilor de laborator

Criteriile de mai sus, puse în discuție alături de clasificarea cazurilor, impun identificarea unor categorii care pot ajuta la o mai bună gestionare a supravegherii epidemiologice și implementarea unor acțiuni de prevenire și combatere a răspândirii infecțiilor. 

Tot cu această ocazie au fost clar definite și cele 14 categorii cu ajutorul cărora se pot identifica prioritățile pentru testarea pacienților. Acestea sunt:

  1. Persoane simptomatice, inclusiv personal medico-sanitar și auxiliar, conform definiţiei de caz. Recomandare: RT-PCR sau test antigenic rapid.
  2. Persoane simptomatice cu rezultat negativ la testul pentru antigenul SARS-CoV-2, efectuat în unități sanitare. Recomandare: RT-PCR.
  3. Contacți direcți ai cazurilor confirmate. Recomandare: RT-PCR pentru contacții simptomatici și Test rapid antigenic în focarele de colectivitate (centre rezidențiale, secții de psihiatrie cronici, penitenciare) confirmate prin RT-PCR, pentru a facilita detectarea timpurie a altor cazuri, ca parte a supravegherii contacților și a investigării focarului.
  4. Pacienţi cu maximum 48 de ore înainte de procedura de transplant (asimptomatici) şi donatorii de organe, ţesuturi şi celule stem hematopoietice înainte de donare; pacienți cu transplant de organe, ţesuturi şi celule stem hematopoietice aflați în tratament imunosupresor înaintea fiecărei internări din perioada de monitorizare post – transplant – 2 teste la 24 de ore interval. Recomandare: RT-PCR.
  5. Echipele medicale de prelevare a organelor pentru transplant care se deplasează de la centrul de transplant în centrele de prelevare – la fiecare 2 săptămâni. Recomandare: RT-PCR.
  6. Pacienţi asimptomatici cu imunosupresie în contextul bolii sau indusă medicamentos, cu maximum 48 de ore înainte de internarea în spital. Recomandare: RT-PCR.
  7. Pacienți oncologici asimptomatici aflați în curs de chimioterapie și/sau radioterapie:
  • Pacienți oncologici asimptomatici aflați în curs de chimioterapie – cu maximum 48 de ore înainte de fiecare cură, respectiv de fiecare prezentare la spital pentru monitorizare;
  • Pacienți oncologici asimptomatici aflați în curs de radioterapie – înainte de prima ședință și apoi la 14 zile, până la terminarea curei.

Recomandare: RT-PCR.

  1. Pacienți oncologici asimptomatici înainte de intervenții operatorii sau manevre invazive, cu maxim 48 de ore înaintea intervenției/manoperei. Recomandare: RT-PCR.
  2. Însoțitorii pacienților copii de la punctele 6., 7. și 8. Recomandare: RT-PCR sau test antigenic rapid.
  3. Pacienți hemodializaţi asimptomatici – de 2 ori pe lună;
  • Pacienti hemodializati asimptomatici contacţi cu caz confirmat, 2 testări la 6-7 zile interval între ele.

Recomandare: RT-PCR.

  1. Persoane instituționalizate asimptomatice, inclusiv pacienții cronici psihiatrici cu durata de internare care depășește o lună, la internare, persoane din penitenciare, la admiterea în unitate și ulterior cu frecvența menționată. Recomandare: RT-PCR de 2 ori pe lună sau test antigenic rapid de 4 ori pe lună.
  2. Personalul de îngrijire din centre rezidențiale, secțiile de psihiatrie cronici și personalul din penitenciare. Recomandare: RT-PCR sau test antigenic rapid.
  3. Gravidele asimptomatice care se află în carantină / izolare la domiciliu sau au fost contact direct cu un caz confirmat – în ziua 14, dacă nu au devenit simptomatice. Recomandare: RT-PCR sau test antigenic rapid.
  4. Personal medico-sanitar și auxiliar asimptomatic contact direct cu caz confirmat, în a 5-7 zi de la ultimul contact posibil infectant. Recomandare: RT-PCR sau test antigenic rapid.

Ministerele cu rețea sanitară proprie pot stabili protocoale de testare pentru personalul propriu, în funcție de specificul activității. Ca urmare unităţile sanitare îşi vor efectua propria anchetă epidemiologică şi vor adopta măsuri de limitare a infecției, responsabil fiind managerul. Raportul anchetei epidemiologice va fi trimis în termen de 24 de ore direcţiei de sănătate publică a judeţului de apartenență a cazului. Persoanele care au trecut prin infecția cu SARS-CoV-2 în ultimele 90 de zile nu se mai testează la interval de 2 săptămâni, cu excepția celor cu imunosupresii severe și a celor care dezvoltă simptomatologie clar sugestivă (Ord.MS 1819/2020 – aici mai multe detalii).

Foto: Robin Utrecht / Shutterstock Editorial / Profimedia