De multe luni de zile, tema centrală a vieții noastre cotidiene este pandemia de Covid-19. Fie că vorbim despre vaccinare, testare, izolare, prevenție sau protecție împotriva celui mai mediatizat virus din istoria omenirii, fie că nu, această temă rămâne una de interes major pentru fiecare dintre noi. Pentru că, după cum vedem, SARS-CoV-2 nu se lasă, încă doborat. Și, de aceea, este necesară o informare permanentă, corectă, bazată pe informații științifice documentate din surse de încredere și, mai ales, la zi. Ca să fim în cunoștință de cauză fiind vorba despre sănătatea noastră, dar și a celor din jurul nostru. În plină campanie de vaccinare, venim cu detalii și informatii ajutătoare despre anticorpii SARS-CoV-2 și testarea acestora.
Ce anume testăm ca să știm cum stăm cu imunitatea?
- Anticorpii care apar după vaccinare anti SARS-CoV-2 sunt cei împotriva proteinei spike (proteina S). Așadar, pentru a verifica eficiența vaccinului, anticorpii anti proteina S trebuie dozați, deoarece, în lipsa unei infecții cu SARS-CoV-2 în antecedente, celelalte tipuri de imunoglobuline sunt negative, inclusiv cei anti nucleocapsidă, care sunt frecvent determinați în laboratoare.
- Anticorpii împotriva SARS-CoV-2 care apar post infecție ar trebui dozați la minim 2 săptămâni de la debutul infecției.
- În cazul vaccinării, este recomandată realizarea determinării anticorpilor împotriva proteinei spike după minim o săptămână de la a doua doză de vaccin.
Dar ce sunt Anticorpii? Nimic altceva decât componente ale răspunsului imun determinat de infecții, având un rol important în îndepărtarea patogenilor. Principalele tipuri de anticorpi sunt: IgG, IgM și IgA. Anticorpii de tip IgM apar primii și de obicei scad după infecție. Imunoglobulinele de tip IgG și IgA persistă timp îndelungat, existând o memorie imunologică împotriva unor viitoare infecții cu același agent patogen. Imunoglobulinele care participă la îndepărtarea virusului sunt numiți anticorpi neutralizanți.
Ce anticorpi ne protejează?
La peste un an de la debutul pandemiei COVID-19, un factor disruptiv pentru toate domeniile de activitate la nivel mondial, campania de vaccinare împotriva SARS-CoV-2 se află în plină desfășurare. Anticorpii împotriva SARS-CoV-2 sunt marca infecției naturale și, totodată, componentele care apar în urma vaccinării și care oferă protecția împotriva infecției. Laboratoarele medicale oferă o varietate de teste care determină acești anticorpi, însă, înainte de a solicita un astfel de test, este necesar să știm ce și când să alegem pentru a afla informațiile care ne interesează, fie că este vorba despre o infecție naturală sau de dorința de a verifica efectele vaccinării.
Anticorpii (imunoglobulinele) sunt componente ale răspunsului imun determinat de infecții, având un rol important în îndepărtarea patogenilor. Principalele tipuri de anticorpi sunt: IgG, IgM și IgA. Anticorpii de tip IgM apar primii și de obicei scad după infecție. Imunoglobulinele de tip IgG și IgA persistă timp îndelungat, existând o memorie imunologică împotriva unor viitoare infecții cu același agent patogen. Anticorpii se atașează de patogen, urmând să activeze diverse căi prin care are loc eliminarea acestuia. Imunoglobulinele care participă la îndepărtarea virusului sunt numiți anticorpi neutralizanți. Pentru a preveni apariția unei infecții, vaccinurile trebuie să conțină componente ale unui agent patogen (numite antigene) care stimulează producția de anticorpi neutralizanți.
Virusul SARS-CoV-2 determină apariția mai multor categorii de anticorpi. În lipsa vaccinării, prezența anticorpilor indică faptul că un individ a fost infectat cu SARS-CoV-2, indiferent dacă a avut o formă ușoară, moderată, severă sau a fost asimptomatic. În medie, aceștia apar între ziua 10 și ziua 21 de la infecție. De aceea, nu este recomandat ca infecția acută să fie diagnosticată cu ajutorul determinării anticorpilor.
Imunoglobulinele care apar în urma infecției cu SARS-CoV-2 sunt îndreptate împotriva unei multitudini de antigene virale. Proteina spike (proteina S) este componenta virală cu ajutorul căreia SARS-CoV-2 pătrunde în interiorul celulelor umane, proces ce semnifică inițierea infecției. Împotriva proteinei S apar anticorpi de tip neutralizant. Blocarea acestei proteine prin intermediul anticorpilor împiedică virusul să intre în celulele gazdei. Vaccinurile împotriva COVID-19 care au fost aprobate pentru utilizare în Uniunea Europeană funcționează prin introducerea materialul genetic pentru proteina spike în corpul uman. Aceasta este sintetizată în urma vaccinării, urmând să fie produși anticorpi neutralizanți contra proteinei S. Prin urmare, anticorpii neutralizanți apar atât în urma infecției naturale, cât și a vaccinării.
Ce anticorpi ar trebui să îmi determin?
Toate tipurile de anticorpi anti SARS-CoV-2 apar în urma infecției naturale. Principalele tipuri de anticorpi care se determină în laboratoare (atât IgG, cât și IgM) sunt cei direcționați împotriva proteinei spike sau nucleocapsidei.
Post vaccinare, pot fi determinați doar anticorpii îndreptați contra antigenelor conținute în vaccin. În cazul vaccinului pentru SARS-CoV-2, anticorpii care apar după vaccinare sunt cei împotriva proteinei spike. Așadar, pentru a verifica eficiența vaccinului, anticorpii anti proteina S trebuie dozați, deoarece, în lipsa unei infecții cu SARS-CoV-2 în antecedente, celelalte tipuri de imunoglobuline sunt negative, inclusiv cei anti nucleocapsidă, care sunt frecvent determinați în laboratoare.
Anticorpii împotriva SARS-CoV-2 ar trebui dozați la minim 2 săptămâni de la debutul infecției. În cazul vaccinării, este recomandată realizarea determinării anticorpilor împotriva proteinei spike după minim o săptămână de la a doua doză de vaccin.
Metodele utilizate de laboratoarele medicale pentru a determina anticorpii anti SARS-CoV-2 variază, prin urmare și intervalele de referință și unitățile de măsură pot fi diferite. Importantă pentru cel care și-a realizat un astfel de test este interpretarea rezultatului (pozitiv/negativ) și cum este valoarea determinată față de intervalul de referință scris pe buletinul de analiză.
Dezvoltarea atât de rapidă a unor vaccinuri eficiente împotriva COVID-19, aprobarea acestora și debutul campaniilor de vaccinare reprezintă pași importanți pentru controlul pandemiei cu noul coronavirus. Totuși, din cauza timpului limitat pentru a studia în amănunt imunitatea împotriva SARS-CoV-2, nu se cunosc informații clare cu privire la cât timp persistă protecția oferită de trecerea prin infecția naturală sau post vaccinare. Persistența unui titru ridicat al anticorpilor împotriva SARS-CoV-2 la determinări periodice ar putea reprezenta un semn al persistenței protecției față de COVID-19.
Surse: ecdc.europa.eu/en, bmj.com, nature.com, who.int, ema.europa.eu/en.