În toate țările sunt căutate astăzi modalități de a mări capacitatea de testare. Astfel, pe lângă centrele drive-in, în Journal of the American Pharmacists Association, a apărut în octombrie un studiu legat de posibilitatea utilizării farmaciilor ca centre de diagnostic rapid cât și despre condițiile de securitate pe care acestea ar trebui să le îndeplinească. Studiile și cercetările medicale recente arată că pentru stoparea răspândirii SARS-CoV2 este necesară testarea pe scară largă, folosind o metodă rapidă și eficientă, cum sunt testele antigen.
Orice epidemie sau pandemie virală poate fi oprită dacă parcurgi două etape. În primul rând este nevoie să știi cum apare și cum se răspândește. A doua etapă presupune restrângerea răspândirii prin enclavizarea focarelor, în paralel cu tratamentul celor afectați și vaccinarea grupurilor cu risc.
Pentru a asigura un management corect al situației trebuie asigurat un mecanism de diagnosticare rapidă, care să ofere posibilitatea unei acțiuni eficiente și identificarea și izolarea focarelor de infecție.
Este mai mult decât evident că, în lupta cu un virus agresiv cum este SARS-CoV2, principala armă este diagnosticul rapid și corect. Conform indicațiilor primite atât din partea OMS cât și a autorităților din fiecare țara modalitatea de diagnosticare de bază este testarea PCR, testele moleculare care pot identifica cu precizie existența sau absența virusului în probele recoltate de la cei suspectați că au fost infectați.
În octombrie 2020, un studiu apărut în Biosensors and Bioelectronics, Volume 165, evidenția că principalele două metode de diagnosticare folosite pană la acel moment, RT PCR pentru detecție virus și testele serologice pentru evidențierea anticorpilor sunt importante, dar nu sunt destul de potrivite pentru o acțiune rapidă și eficientă pentru stoparea răspândirii virusului. Mai precis, testele serologice sunt utile pentru un management mai bun al nivelului de seroconversie, pentru managementul campaniei de vaccinare. Dezvoltarea acestor teste a dus la creșterea sensibilității și specificității lor, dar și a vitezei de reacție, astfel că în acest moment sunt teste care în maxim 10 minute pot oferi un rezultat cu o acuratețe de peste 95%. Testele PCR, pe de altă parte, sunt, în continuare, standardul de confirmare clinică a infecției COVID-19. Sunt teste care, în general, presupun aparate sofisticate și prelucrare în condiții de laborator, care se traduce printr-o pregatire specifica a personalului pentru a le putea utiliza și mai ales pentru recoltare și transport corecte și sigure. Toate acestea fac din PCR o metodă complicată pentru testarea de masă, care ar trebui să fie rapidă și sigură. De aceea, chiar dacă acuratețea acestor teste este mare, modul de lucru și condițiile impuse de tehnică nu permit o acțiune decisivă și de amploare contra epidemiei.
Ținând cont că testarea de masă și cât mai rapidă este singura modalitate reală și eficientă de a controla răspândirea virusului nu se poate să nu menționăm studiul care evaluează șapte teste rapide pentru detecția antigenului SARS-CoV2. Conform Nature, care citează un articol publicat pe pagina medRxiv pe 13 noiembrie, din aceste 7 teste 5 au avut valori ale specificității între 98.5 și 100%. Cum acestea erau testări făcute cu teste apărute în perioada vară-toamnă a acestui an în articol se subliniază că, în mod cert, testele au evoluat foarte mult calitativ.
Unul dintre cele mai noi articole, apărut pe 26 noiembrie în New England Journal of Medicine, subliniază faptul că atunci când este necesară o testare rapidă și în număr cat mai mare a populației cel mai bun lucru este să nu ne mai cramponăm de sensibilitatea cea mai mare. Contextul triajului presupune să iei în considerare capacitatea de detecție cât mai rapidă și mai precisă a virusului într-un număr mare de probe și nu doar să fii sigur că într-o probă există virusul.
Concret, în New England Journal of Medicine se arată că testele antigen sunt soluția ideală fiind ușor de utilizat și, în plus, spre deosebire de PCR, pot detecta într-un număr mare pacienții pozitivi. Astfel, un număr mai mare de pacienți identificați permite o izolare mai rapidă și mai strictă a focarului putându-se astfel asigura un control mai bun al răspândirii bolii. Comparativ testele pentru triaj diferă din punct de vedere al conceptului de cele utilizate în clinică. Pentru clinică, situația este cumva clară, îți trebuie un test precis care să dea un rezultat confirmator deoarece nu poți chema pacientul de mai multe ori pentru același test.
Triajul în schimb se bazează și pe faptul că poți testa de mai multe ori pacientul folosind un test mai simplu, ieftin și cu rezultat imediat. Repetarea testării asigură faptul că poți identifica ușor pacienții potențial infectiosi și astfel îi poți izola mai repede. New England Journal of Medicine subliniază de asemenea că, în baza unor studii comparative, testele PCR dau rezultate eronate când sunt folosite în regim de triaj. Cele două caracteristici ale testelor PCR, complexitatea modului de lucru și necesitatea unui personal calificat pentru a lucra cu ele fac ca acestea să fie scumpe și puțin folosite pentru triaj. În foarte multe cazuri rezultatele testelor au ajuns la pacient cand acesta nu mai era contagios.
Toate aceste lucruri nu fac altceva decât să sublinieze că pentru o acțiune rapidă și eficientă pentru stoparea răspândirii SARS-CoV2 este necesară o testare pe scară largă folosind teste antigen rapide.
Sursă: nejm.org.