Cum ne testăm și ce produse folosim în această perioadă?

Dedicată sănătății oamenilor, compania DDS Diagnostic s-a focusat în ultimele luni, în mod special, pe identificarea, dezvoltarea, realizarea și comercializarea celor mai performante soluții de diagnosticare și testare rapidă a infecției cu virusul SARS-COV-2, pentru a veni în sprijinul celor care fac eforturi să limiteze efectele pandemiei. 

De la apariția COVID-19, echipa DDS Diagnostic de cercetători a creat mai multe produse de diagnostic cu aplicabilitate pe scară largă, în scopul eficientizării semnificative a testării rapide, pentru a oferi clienților săi, spitale, clinici și laboratoare medicale produse performante, eficiente și ușor accesibile. 

Unul dintre produse, Trusa de diagnostic SARS-COV-2 cu kit de verificare inclus a fost dezvoltat în cadrul unui proiect coordonat de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară, Horia Hulubei. Trusa de diagnostic produsă de DDS Diagnostic, conține pe lângă teste și un kit de verificare, cu 3 flacoane cu soluţii de control, două pentru rezultat pozitiv şi unul pentru negativ, care ajută utilizatorul să-și verifice testul și astfel se elimină semnificativ rezultatele fals pozitive şi negative, îmbunătățind mult precizia rezultatelor. 

Un alt produs care se adresează tot urgențelor acestei perioade este Testul rapid mixt Combo Antigen Influenza / COVID-19 pentru diagnosticul diferențial gripa / SARS-COV-2, un singur test cu două rezultate în același timp. Având în vedere că simptomele de gripă și COVID-19 sunt asemănătoare, este de mare ajutor pentru pacient și medic să știe ce infecție virală are. Cu virusul SARS-COV-2 sau cu virusul gripal, numit și Influenza. 

.

ABC-ul testării specifice COVID-19

În decembrie 2019, cand în Wuhan, China, se anunța apariția unor cazuri de infectare cu un virus necunoscut, pentru marea majoritate a oamenilor a fost doar o altă știre despre un nou virus. 10 luni mai târziu, SARS-CoV-2 a infectat peste 30 de milioane de oameni și a cauzat decesul a peste 1 milion. COVID-19, boala generată de acest virus, a devenit motorul unei pandemii greu de stăpânit.

Pentru oamenii de știință și pentru sănătatea publică, testarea populației, cu scopul evaluării  gradului de răspândire a bolii, reprezintă o acțiune deosebit de importantă în vederea reducerii incidenței COVID-19. În decursul celor 10 luni, o mare varietate de producători a generat o paletă largă de teste puse la dispoziția cadrelor medicale și instituțiilor de profil.

Diagnosticul COVID-19 se bazează pe două tipuri de teste și anume: testele moleculare care permit detecția ARN-ului viral și testele imunologice care permit detecția antigenului si anticorpilor COVID-19. Aceste teste pornesc de la tehnici bazate pe RT-PCR, pentru testele moleculare și pot merge până la tehnici mai rapide care pot detecta componente proteice specifice de pe suprafața virusului. Tipul acesta de teste permite un răspuns rapid și o mai bună gestionare a focarelor din punct de vedere epidemiologic, oferind informația necesară pentru intervenția și limitarea răspândirii virusului.

Metodele bazate pe RT-PCR precum și cele imunologice folosite pentru detectarea antigenelor folosesc probe recoltate din nas și/sau gât (tampon nazofaringian) sau din lavaj  bronhoalveolar. În ultima perioadă au apărut și teste pentru probe de spută, cu o acuratețe similară celor deja existente, dar și teste de ultimă generație ce au la baza tehnologia CRISPR, însă acestea se află, momentan, în faza experimentală.

 

Testele serologice, soluția pentru screeningul de masă

O clasă de teste, utile pentru controlul și managementul epidemiologic, sunt testele serologice care determină anticorpii anti-COVID-19. Aceste teste care arată prezența anticorpilor eliberați în sange sunt de multe tipuri, grupate astfel: teste imunocromatografice POC cu citire vizuală sau în fluorescență, teste ELISA și teste bazate pe chemiluminiscență (CLIA).

În urma infectării, răspunsul imun al organismului  este împărțit în trei etape:

  • Perioada de incubare – perioada de 3-4 zile de la infectare care poate ține până la 14 zile și în care concentrația de antigene devine detectabilă. De cele mai multe ori, este cuprinsă și perioada de debut a bolii.
  • Perioada de stare – cuprinde două etape: formarea IgM care începe la aproximativ 7-12 zile de la debutul bolii și formarea IgG care începe la aproximativ 10-14 zile de la debutul bolii. 

Perioada de convalescență – simptomele dispar, fracția de anticorpi IgM dispare, iar IgG este fracția care va rămâne o perioadă mai lungă în organism asigurând un răspuns imunitar la o eventuală reinfectare. 

Testele serologice prezintă mai multe avantaje, printre care ușurința utilizării, prețul scăzut comparativ cu testele PCR și timpul scurt de reacție. 

Tocmai de aceea, această metodă de testare susține screeningul de masă al populației putându-se astfel gestiona gradul de răspândire a infecției. În plus, testele serologice pot releva nivelul de formare al anticorpilor pentru clasa de pacienți asimptomatici. Așadar, testele de screening care identifică IgM și IgG sunt foarte utile în gestionarea infectării și a nivelului de imunitate dobândit.

Pentru informații și detalii despre produsele noastre de testare ne puteți contacta pe adresa de e-mail office@ddsdiagnostic.ro sau la telefon +4021.344.07.71

Alege Testele Antigen pentru Autotestare care detectează și noile tulpini de Covid-19 sau  testele Anticorpi Neutralizanți care evaluează protecția după infecție și după vaccinare.

Important! Testele rapide îți arată în maxim 20 minute, dacă ești infectat sau gradul de imunitate dobândită la Covid-19.