Avansul tehnologic revoluționează multe domenii iar medicina beneficiază cu siguranță cel mai mult de pe urma noilor descoperiri din biochimie, chimie, biologie moleculară, tehnologia informațiilor, nanomateriale, microfluidica sau biofizică. Viitorul diagnosticării in-vitro constă, pe lângă costul redus și precizie, în flexibilitate, adaptabilitate, rapiditate și nu în ultimul rând disponibilitatea la nivelul populației, mai ales în zonele defavorizate în care populația nu are acces la servicii medicale avansate. O revoluție în diagnosticul de laborator o reprezintă rezultatele cercetărilor pe biochip-uri și imunosenzori care arată că diagnosticarea cu ajutorul acestei tehnologii se face mult mai eficient față de metodele utilizate până acum. Împreună cu colaboratorii noștrii lucrăm la dezvoltarea unui biochip selectiv împreună cu analizorul portabil pentru evaluarea rezistenței la insulină și a sindromului metabolic.
O parte dintre cele mai noi rezultate au fost prezentate invitaților noștrii în cadrul Seminarului științific BIOSIM cu tema Biochip selectiv cu analizor portabil pentru evaluarea rezistenței la insulină și a sindromului metabolic. În plus, pentru invitații care lucrează în domeniul de diagnostic paraclinic am răspuns la întrebări cheie legate de aplicabilitatea nanotehnologiilor și a nanosenzorilor:
Ce este biochipul? Un substrat de siliciu care conține microelectrozi de aur functionalizati biochimic (nanomaterial) astfel încât să recunoască cu înaltă specificitate și sensibilitate cei 6 markeri din proba biologică umană (ser). Este de unică folosință.
Cum se face detecția? Prin măsurarea unui semnal electric emis de microelectrozi, semnal proporțional cu cantitatea markerului ce se atașează pe acești microelectrozi.
Cum se realizează evaluarea rezistenței la insulină și a SM? Prin determinarea rapidă, cantitativă a unui panel de 6 markeri specifici: hsCRP, a-FABP, oxLDL, leptina, adiponectina și peptid C.
Ce este analizor portabil? Un sistem „point-of-care” ce conține sistemul de citire a semnalului, achiziție și interpretare date.
Unde se poate utiliza sistemul? Clinici private și de stat, cabinete ale medicilor specialiști și laboratoare medicale.
Seminarul a fost organizat în cadrul proiectului de cercetare: „Biochip selectiv cu analizor portabil pentru evaluarea rezistenței la insulină și a sindromului metabolic” Contract 50 PTE 06.10.2016 , în data de 17.11.2017 la sediul DDS Diagnostic.
Scopul principal al proiectului este dezvoltarea și demonstrarea unei noi tehnologii de fabricație a unor biocipuri portabile selective și a analizorului portabil, pentru evaluarea rezistenței la insulină și a sindromului metabolic.
Organizatori:
SC DDS DIAGNOSTIC SRL – Coordonator proiect
Insitutul Național de CD în Microtehnologie – IMT București – Partener proiect
Prezentări:
DDS Diagnostic SRL – Dr. chim. Dana Stan, Dr. chim. Carmen Marinela Mihăilescu
IMT București – Dr. ing. Aura Carmen Moldovan
Publicat de: Ing. Marius Stavăr