Educatie

Lansarea Health EU Manifesto

Lansarea Health EU Manifesto – un pas important către dezvoltarea Sănătății Digitale în Europa

Imaginați-vă o schimbare radicală în medicina personalizată și prevenirea patologiilor în Europa, bazată pe avataruri umane realizate după indivizi sănătoși sau pacienți pentru prevenția, diagnosticul și tratamentul bolii.

Inițiativa de cercetare avansată multidisciplinară FET Flagship în Europa urmărește o schimbare a paradigmei asistenței medicale și dezvoltarea unui sistem sustenabil de asistență medicală. Prin procesarea datelor colectate cu ajutorul biosenzorilor este posibil să se creeze avataruri personalizate ce vor permite furnizarea de servicii medicale ultra-personalizate, atât pentru prevenție cât și pentru diagnostic si tratament. Health EU folosește cele mai avansate tehnologii de nanosenzori inteligenți și tehnici de nanomedicina, alături de tehnologia organ-on-chip, pentru a realiza, valida și utiliza avatarurile umane personalizate ce vor revoluționa sistemul de sănătate și asistență medicală.

 

Compania DDS Diagnostic colaborează cu parteneri naționali și internaționali pentru a realiza biochipuri, senzori și suprafețe funcționalizate de ultimă generație, tehnologie ce contribuie la revoluționarea asistenței medicale. Aceste dispozitive state-of-the-art de diagostic raspund atât  nevoilor furnizorilor de servicii medicale cât și nevoilor pacienților prin faptul că sunt ușor de utilizat, au sensibilitate, specificitate și reproductibilitate ridicate, folosesc o cantitate minină de probă și se pot utiliza atât în laboratoarele mari cât și în unități medicale mici.

In data de 19 decembrie 2018 a fost lansat Manifestul Health EU  pentru a unii toate resursele din medicină, biologie, științe sociale și inginerie din Europa sub conceptul revoluționar de Avataruri Umane pentru un sistem de sănătate personalizat, centrat pe prevenție și participativ.

Pe siteul proiectului universitățile, institutele de cercetare, unitățile medicale, industriile, asociațiile de pacienți și alte părți interesate sunt invitați să semneze Manifestul în semn de susținere .

Health EU are că scop să furnizeze cetățenilor din Uniunea Europeană un instrument nou, revoluționar prin dezvoltarea de avataruri umane.

Ce sunt avatarurile umane?

O combinație de instrumente digitale și analogice care primesc date de la senzori și tehnologii omice, date care sunt analizate cu ajutorul Inteligenței Artificiale în Big Data Analytics și Internetul Obiectelor. Avatarurile umane reprezintă cel mai avansat instrument tehnologic de Inteligență Artificială care conectează stilul de viață sănătos, prevenția și tratamentul personalizat.

Această tehnologie ajută la depășirea barierelor informaționale, de securitate și etică ale actualului sistem de sănătate și va permite dezvoltarea unui sistem capabil să ia în considerare diversitatea și particularitățile individuale atât în etapa de prevenție cât și în etapele de diagnostic și tratament personalizat.

Medicina personalizată presupune folosirea medicamentului potrivit, la pacientul potrivit, în doză exactă, la timpul potrivit. Conceptul ‘personalizat’ este construit pe noțiunea cum că tratamentul unui individ poate să fie ajustat în funcție de (epi)genomul personal și datele imunologice, dar și după profilul omic și imun a bolii și a gazdei. Informațiile genomice pot să prezică predispoziția individuală de a răspunde mai mult sau mai puțin bine la tratament și astfel medicul poate să aleagă o strategie de tratament mai eficientă. Beneficiile tratamentului personalizat se văd în hematologie și oncologie însă și patologiile din sfera psihiatriei, cardiologiei și neurologiei au beneficiat de această abordare.