Testul ASLO latex este un test rapid de aglutinare pe lama pentru detecția calitativă și semicantitativa a anti-streptolizinei O în probele de ser uman. Streptococul hemolitic de grup A, Streptococul hemolitic de grup C sau Streptococul hemolitic de grup G produc streptolizina, o exotoxină hemolitică față de care corpul uman eliberează anticorpi anti-streptolizina.
Această metodă de detecție folosește o suspensie de particule latex acoperite cu streptolizina O (antigenul) care se va pune în contact cu serul pacientului presupus a fi infectat (anticorpi anti-streptolizina O). În cazul prezenței anticorpilor în proba se produce reacția de aglutinare și testul este considerat pozitiv.
După 1-2 săptămâni de la infecția cu Streptococ nivelul de anticorpi anti-streptolizina poate să fie detectat, nivelul maxim atingandu-se după 3-6 săptămâni.
<
Instrucțiuni de lucru metoda calitativă
Pregătire materiale
Se așează pe masă de lucru toate materialele necesare, aduse la temperatura camerei. Se citesc instrucțiunile de lucru.
Se notează pe card numărul pacientului. Se folosește o pipetă de 40µl.
Probele de testat nu trebuie să fie contaminate, hemolizate sau lipemice.
Lucrarea probelor
Se agită ușor controlul pozitiv
Se pune în primul cerc o picătură de control pozitiv
Se pune în al doilea cerc o picătură de control negativ
Se pun 40µl din probele de pacient în restul cercurilor
Se agită ușor suspensia latex
Se pune o picătură din suspensia latex în fiecare cerc lângă proba de testat
Se amestecă proba de testat cu soluția latex cu ajutorul betisorului și se întinde pe toată suprafață cercului. Se folosește un amestecator nou la fiecare proba
Se va omogeniza amestecul prin rotirea cardului cu aproximativ 100 rotații/minut timp de aproximativ 4 minute și se notează momentul în care a apărut aglutinarea probelor
Dacă citirea se face după 4 minute pot să apară rezultate fals pozitive
Interpretare
Se examinează macroscopic prezența sau absența aglutinării. Prezența aglutinării vizibile indică un conținut de anticorpi anti-streptolizină O mai mare sau egal cu 200UI/ml (rezultat pozitiv).
Metoda semi-cantitativă
Această metodă folosește diluții seriale cu ser de pacient și soluție salină. După ce sunt realizate dilutiile se pune o picătură de latex și se omogenizează.
Surse de erori
Înghețarea/topirea reactivilor
Contaminarea bacteriană a controalelor și a probelor
Urmele de detergent de pe plăcile de reacție