Noutăți

Cât de eficiente sunt testele rapide în depistarea variantei Omicron?

S-a tot speculat în această perioadă că testele antigen nu ar furniza rezultate corecte în depistarea ultimelor variante mutante ale virusului SARS-CoV-2, însă realitatea medicală este că testele antigen detectează și noile tulpini apărute deoarece sunt specifice unei proteine țintă ce se leagă direct de ARN-ul din virus. Proteina țintă este aceeași atât la tulpinile inițiale, cât și la noile tulpini, iar testele antigen pot detecta proteina țintă în cantități foarte mici din probă, de ordinul nanogramelor.

Cu toții am trecut deja prin cinci valuri ale epidemiei care a afectat toată planeta, iar cea mai bună soluție pentru oprirea răspândirii acestei infecții virale rămâne testarea rapidă. Testele rapide sunt dispozitive de diagnostic cu o istorie de peste douăzeci de ani, fiind printre cele mai eficiente și simple metotode de detecție a unei game foarte variate de patogeni. Imunotestul cu flux lateral (LFIA) a fost cercetat și utilizat pe scară largă pentru diagnosticarea COVID-19, datorită costului redus, vitezei cu care se obține rezultatul și posibilității de auto-testare. Ca urmare a presiunii exercitate de către pandemia cu SARS-COV-2, departamentele de cercetare din toată lumea s-au concentrat pe dezvoltarea unor teste LFIA cu performanțe îmbunătățite.

 

De ce sunt testele rapide eficiente la depistarea infecției cu SARS-COV-2, varianta Omicron?

Studiile recente au demonstrat că majoritatea testelor rapide pentru depistarea infecției cu SARS-COV-2 existente acum pe piață au sensibilitate de peste 98%, ceea ce înseamnă că riscul de rezultat eronat este foarte foarte mic. Testele pentru detecția infecției cu virusul SARS-CoV-2 se bazează pe detecția unei proteine virale (nucleoproteina, sau proteina N), au specificitate foarte înaltă (99-100%), datorită anticorpilor care recunosc specific aceste molecule. 

Testul dezvoltat în acest scop de către DDS Diagnostic a fost inclus pe Lista Comună a testelor rapide COVID-19 antigen agreate de Health Security Committee (HSC), recomandate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru monitorizarea infectiei cu SARS-COV-2. HSC confirmă că toate testele rapide antigen incluse în lista comună a UE sunt eligibile pentru eliberarea unui certificat de testare ca parte a certificatul digital UE COVID, rezultatele fiind reciproc recunoscute de către toate Statele Membre pentru monitorizarea sănătății publice. Ceea ce arată că testele DDS Diagnostic pot fi utilizate cu maximă încredere atât în mediul profesional, sistemul medical, cât și de către publicul larg.

Comparativ cu metoda de diagnostic standard, testul RT-PCR, studiile DDS Diagnostic arată că senzitivitatea testelor rapide pe care le comercializează compania ajunge până la detecția a numai mult de 100 picograme de nucleoproteină, ceea ce înseamnă că probele pozitive nu trebuie să aibă mai mult de 100 000 de particule virale pentru a obține un rezultat pozitiv. Testele sunt practic de doar 20 000 de ori mai puțin sensibile decat metodele de detecție moleculară, care se realizează doar în laborator, cu echipamente și metode sofisticate. Acest fapt demonstrează eficiența foarte bună pentru testare în scop de screening, făcând din aceste teste primul instrument de testare în masă, atât ca performanțe analitice cât și în ce privește costurile și timpul necesar testării.

DDS Diagnostic lucrează în continuu pentru punerea la punct a unor metode de ultimă generație în ceea ce privește testele rapide, bazate pe detecție cu nano-materiale, care duc la creșterea eficientei de detecție și îmbunătățirea și mai mult a performanțelor de detecție. De asemenea, studiile clinice aflate în derulare, au demonstrat că testul rapid antigen Covid-19 poate detecta în timp util infecția cu toate variantele virusului SARS-COV-2, inclusiv Omicron.

În concluzie, se poate spune cu certitudine că testarea rapidă este utilă pentru că permite diagnosticarea corectă a infecției, elimină confuziile dintre Covid-19 și alte virusuri endemice (gripa, de exemplu) și este esențială pentru protejarea celor din jur și pentru instituirea unui tratament corect și la timp. 

Testele rapide rămân primul și cel mai important instrument de testare care contribuie într-o măsură foarte mare la eforturile de gestionare a crizei pandemice, atât pentru SARS-CoV-2, cât și pentru alte tipuri de maladii infecțioase. Se preconizează că testele, în varianta actuală, dar și în variantele lor îmbunătățite, vor rămâne pentru cel puțin încă o decadă în avangarda procesului de testare rapidă și vor aduce cumulat o contribuție inegalabila la protejarea sănătății oamenilor.

 

Mai multe despre testele rapide antigen produse de DDS Diagnostic pe www.ddsdiagnostic.com/shop

DDS Diagnostic. Dedicați sănătății oamenilor.