60 de ani de teste imunologice

Anul acesta serbam un eveniment important al breslei noastre. Acum 60 de ani doi cercetatori americani, Rosalyn S. Yalow si Solomon A. Berson (1), au creat primul test imunologic pentru insulina umana, bazat pe tehnologia Radio Immuno Assay - RIA. Apoi, Yalow a fost prima femeie din SUA care a primit premiul Nobel pentru contributia la dezvoltarea RIA .

După aproape 30 de ani mai tarziu se naste o noua tehnica de lucru, imunocromatografia sau Lateral Flow Immunoassay - LFIA. Spre sfarsitul anilor ‘80 in cursul dezvoltarii tehnicilor aparute de-a lungul anilor, cum sunt aglutinarea latex si testele imuno-enzimatice, isi fac aparitia primele teste de tip imunocromatografic. Pe parcursul anilor au mai fost adaugate sute, daca nu mii de alte patente, care au dus la aparitia testelor de astazi. Testele imunocromatografice pot detecta molecule mici sau mari, din clase diferite: proteine sau acizi nucleici (2). In cazul in care se leaga si un marker colorat, nanoparticule de latex colorate sau carbon, se pot evidentia rapid rezultate calitative, sau daca se adauga un cititor, se pot obtine si rezultate cantitative. Unul din beneficiile testelor Lateral Flow, imunocromatografice, este rapiditatea cu care se obtin rezultatele ceea ce duce la un timp redus de asteptarea a rezultatului adica stabilirea unui diagnostic si al unui tratament mult mai repede ducand astfel si la o spitalizare mai redusa in timp.

O crestere anuala de 8,2% a pietei testelor rapide


Analiza de piata facuta de Market Data Forecast vorbeste de o crestere anuala de 8,2% a pietei testelor rapide (3). Acum, dupa criza COVID-19, cresterea se anunta mult mai mare datorita importantei pe care o are detectarea rapida a focarelor, a persoanelor “asimptomatice” sau trierea persoanelor care s-au vindecat si pot deveni donatori de plasma pentru tratament. Toate aceste beneficii sunt posibile deoarece testele permit un rezultat rapid si sigur si o monitorizare facila, iar utilizarea acestora se poate face de personal fara o pregatire speciala.

Protocolul de lucru cu aceste teste poate suferi modificari majore prin introducerea a ce se numeste Internet of Things, retele 5G si transmisia de date super rapida. Una din directiile actuale este dezvoltarea de protocoale pentru citirea a rezultatelor cu ajutorul Smartphone-ului. In acest fel se pot obtine rezultate cantitative la fata locului si pot fi transmise instantaneu in baza de date a clinicii.

Cum in Romania nu a existat pana cum un producator pentru aceste teste, DDS Diagnostic a decis sa isi orienteze activitatea spre cercetarea si productia LFIA si a altor variante de teste rapide. In acest fel ne vom folosi rezultatele cercetarilor, incepute in jurul anilor 2003-2004, pentru a crea o gama cat mai variata din aceste teste.

Cel mai nou test creat si pus pe piata este cel pentru determinarea anticorpilor IgM si IgG produsi de pacientii care au fost infectati cu COVID-19, despre care puteți vedea mai multe aici.


Note
1.Berson S.A., Yalow R.S. Quantitative aspects of the reaction between insulin and insulin binding antibody. J. Clin. Invest. 1959;38:1996–2016. doi: 10.1172/JCI103979.
2.Savin M., Mihailescu CM, Stan D. et. al. A quantum dot-based lateral flow immunoassay for the sensitive detection of human heart fatty acid binding protein (hFABP) in human serum, Talanta, 178, 910-915, 2018. https://doi.org/10.1016/j.talanta.2017.10.045;
3.Market Data Forecast, Global Lateral Flow Assay Market Analysis, Region - Industry Size, Share, Growth, Trends, Forecast | 2019 – 2024, https://www.marketdataforecast.com/market-reports/lateral-flow-assay-market
Abonează-te pentru a nu rata nici un articol!

Analiza de piata facuta de Market Data Forecast vorbeste de o crestere anuala de 8,2% a pietei testelor rapide .Acum, dupa criza COVID-19, cresterea se anunta mult mai mare datorita importantei pe care o are detectarea rapida a focarelor, a persoanelor “asimptomatice” sau trierea persoanelor care s-au vindecat si pot deveni donatori de plasma pentru tratament.

Alege Testele Antigen pentru Autotestare care detectează și noile tulpini de Covid-19 sau  testele Anticorpi Neutralizanți care evaluează protecția după infecție și după vaccinare.

Important! Testele rapide îți arată în maxim 20 minute, dacă ești infectat sau gradul de imunitate dobândită la Covid-19.