Unitățile medicale înrolate în Corona Forms pot emite certificate digitale cu testele antigen DDS Diagnostic

  • De la 1 iulie, libera circulație se face pe baza unui cod QR care va autentifica certificatul digital privind COVID, emis la nivelul Uniunii Europene 
  • Certificatul numeric (digital) privind COVID are rolul de a facilita călătoriile între state și de a scurta timpul petrecut în vamă și îi va ajuta pe oameni să călătorească liber în UE, fie din motive profesionale, familiale sau pentru recreere
  • Pașapoartele verzi privind COVID vor putea fi descărcate de 3 categorii de persoane: cele vaccinate împotriva COVID-19, cele care au trecut recent prin boală și cele care arată absența infectării în moment emiterii certificatului digital
  • Toate laboratoarele și clinicile care sunt înrolate în sistemul Corona Forms vor putea folosi Testul Rapid Covid-19 Antigen produs de DDS Diagnostic în scopul emiterii certificatului verde digital Covid-19.

 

Certificatele digitale COVID-19 pentru reluarea mobilității în UE pot fi emise și acceptate pe baza rezultatelor furnizate de testul antigen DDS Diagnostic. Autenticitatea certificatului va fi garantată de un cod QR. Acest cod QR va putea fi scanat la punctul de trecere vamală, iar certificatul va putea fi prezentat atât pe hârtie, cât și pe telefon.

Autoritățile din țara noastră vor lansa pe 1 iulie platforma online securizată, dezvoltată de STS, de unde va putea fi descărcat certificatul. Certificatele Digitale COVID-19 sau pașapoartele verzi cum mai sunt numite au rolul de a elimina restricțiile de testare sau carantină la trecerea frontierelor și stau la baza reluării mobilității în UE. 

Toate spitalele, laboratoarele și clinicile care sunt înrolate în sistemul Corona Forms și abilitate să furnizeze date pentru pașapoartele digitale COVID vor putea folosi Testul Rapid Covid-19 Antigen produs de către DDS Diagnostic în scopul emiterii certificatului verde digital Covid-19.

 Foto: Facebook/ RO Vaccinare

Foto: Facebook/ RO Vaccinare

Certificatul numeric pentru COVID va putea fi descărcat de următoarele categorii de persoane: 

  • persoane care s-au vaccinat împotriva COVID-19 și sunt în Registrul Electronic Național de Vaccinări 
  • persoane care fac dovada absenței infectării la momentul emiterii certificatului printr-un test produs de o companie care se află pe lista comună a testelor antigen pentru Covid-19, reciproc recunoscute de către statele membre
  • persoane care au trecut prin boală, au o imunitate crescută și sunt în baza de date Corona-Forms

De unde vei putea descărca certificatul verde?

Autoritățile deja pregătesc lansarea, începând cu 1 iulie, a platformei integrate la nivel european, unde se poate crea un cont și apoi primi pe mail un link de unde se va putea descărca acest certificat. Acest certificat digital pentru COVID-19 a apărut pentru a avea o abordare unitară la nivel european, pentru a facilita călătoriile între state și pentru a scurta timpul petrecut în vamă.

După implementarea sistemului informatic în țara noastră, preluarea datelor ce vor fi incluse în certificatele digitale UE se va realiza automat din Registrul Electronic Național de Vaccinări pentru persoanele vaccinate împotriva COVID-19 și din aplicația Corona-Forms pentru persoanele care au un test negativ în ultimele 24-72 de ore și persoanele care s-au recuperat după infectarea cu virusul SARS-CoV-2.

Certificatele vor fi emise în format digital, cu posibilitatea de a fi afișate pe smartphone, însă vor putea fi prezentate și în formă tipărită. Acestea vor include un cod QR care va conține o semnătură digitală, astfel încât, la citirea acestuia, să poată fi verificată autenticitatea, integritatea și validitatea documentului. Semnătura digitală aparține emitentului, astfel încât cetățenii nu vor avea nevoie de o semnătură digitală.

Certificatele digitale UE sunt gratuite și vor facilita călătoriile în spațiul european fără restricții epidemiologice, nefiind îngrădită libertatea de mișcare.

Autoritățile europene au anunțat că deja peste un milion de persoane au primit certificatul digital privind COVID emis la nivelul Uniunii Europene. 

Aceste certificate, care atestă că o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19, că a primit un rezultat negativ la testul de depistare a bolii sau că este imună după o infecţie, au început să fie emise în nouă ţări. Este vorba de Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Danemarca, Germania, Grecia, Polonia, Lituania şi Spania. Comisia Europeană este de asemenea în discuţii cu ţări terţe, cum ar fi Regatul Unit şi SUA, în încercarea de a ajunge la recunoaşterea reciprocă a certificatelor privind COVID. 

Aceste certificate permit titularilor evitarea carantinei în ţara lor de destinaţie. Statele membre menţin totuşi posibilitatea de a impune măsuri restrictive suplimentare, de exemplu, în cazul apariţiei unei noi variante, dar acestea trebuie să fie „necesare şi proporţionale pentru a proteja sănătatea publică”.

În luna mai, Comisia Europeană a publicat Lista comună de teste antigen rapide pentru Covid-19 reciproc recunoscute la nivelul UE pentru măsuri de sănătate publică și setul de date standardizate care va fi inclus în rezultatul certificatelor verzi digitale Covid-19. Testul antigen Covid-19 produs de DDS Diagnostic este în această listă oficială.

 

Alege Testele Antigen pentru Autotestare care detectează și noile tulpini de Covid-19 sau  testele Anticorpi Neutralizanți care evaluează protecția după infecție și după vaccinare.

Important! Testele rapide îți arată în maxim 20 minute, dacă ești infectat sau gradul de imunitate dobândită la Covid-19.