Noutăți

Unele simptomele Covid-19 persistă mult timp după vindecare

  • la 6 luni de la infecția cu SARS-CoV-2, 76 % dintre pacienți prezintă încă cel puțin un simptom
  • slăbiciune musculară, tulburări de somn, anxietate sau depresie, printre cele mai des intalnite efecte post infectare Covid-19
  • impactul infecției SARS-CoV-2 asupra pacienților pe termen lung este încă neclar și necesită aprofundare

SARS-CoV-2 a infectat până la începutul lunii ianuarie peste 97 de milioane de oameni la nivel mondial și a cauzat decesul a mai mult de 2 milioane dintre aceștia. Simptomele cauzate sunt variabile, de la cazuri asimptomatice, la manifestări precum febră, fatigabilitate, dureri musculare (mialgii), infecție ușoară de căi aeriene superioare, pneumonie severă amenințătoare de viață, putând determina decesul în anumiți subiecți, în special vârstnici și pacienți cu comorbidități. 

La 6 luni de la infecția COVID-19, 76 % dintre pacienți prezintă cel puțin un simptom, conform unui studiu publicat în The Lancet care a urmărit manifestările infecției SARS-CoV-2 pe termen lung. Cele mai comune simptome au fost oboseala și slăbiciunea musculară, iar unii pacienți au avut dificultăți cu somnul. Studiul a evidențiat importanța urmăririi continue a pacienților COVID-19 după externarea din spital, în special în cazul formelor severe de boală.

„Deoarece COVID-19 este o boală atât de nouă, abia începem să înțelegem unele dintre efectele pe termen lung asupra sănătății pacienților. Lucrarea noastră evidențiază importanța desfășurării unor studii de urmărire pe o perioadă mai lungă, în populații mai mari pentru a înțelege spectrul întreg al efectelor pe care COVID-19 le poate avea asupra oamenilor.”, a afirmat Bin Cao, autor al studiului, afiliat Centrului Național pentru Medicină Respiratorie.

În studiu au fost incluși 1733 de pacienți COVID-19 externați în perioada ianuarie-mai 2020 din spitalul Jin Yin-tan, din orașul Wuhan, China. Vârsta medie a participanților la studiu a fost de 57 de ani. Aceștia au fost vizitați în lunile iunie-septembrie pentru a răspunde la chestionare ce au conținut o serie de întrebări legate de simptome și calitatea vieții în ceea ce privește starea de sănătate. Cercetătorii au examinat fizic pacienții și au realizat investigații de laborator. Au fost efectuate și teste de mers de 6 minute pentru a evalua nivelul de rezistență a subiecților. În cazul a 390 de pacienți, au fost realizate investigații suplimentare pentru a analiza funcția pulmonară.

Dintre participanții la studiu, 63% au suferit de fatigabilitate sau slăbiciune musculară, 26% tulburări de somn, iar 23% au raportat prezența anxietății sau depresiei. Pacienții care au avut forme severe de COVID-19 au avut o afectare mai gravă a difuziei pulmonare și anormalitati ale imagisticii pulmonare.

SARS-CoV-2 nu afectează doar plămânii, ci și rinichii. În cazul a 13% dintre participanții la studiu care aveau o funcție renală normală pe parcursul spitalizării, la evaluarea de urmărire testele de laborator au indicat o funcție renală scăzută.

Nivelul anticorpilor împotriva SARS-CoV-2 a fost semnificativ mai scăzut la 6 luni față de faza acută (52,5%), într-un grup de 94 de subiecți cărora li s-a evaluat titrul anticorpilor. Aceste date sunt îngrijorătoare în ceea ce privește probabilitatea de reinfecție, însă nu au fost colectate suficiente informații pentru a genera o concluzie relevantă. 

Acest studiu aduce informații valoroase privind istoricul natural al bolii COVID-19, în special prin faptul că majoritatea participanților la studiu au continuat să prezinte cel puțin un simptom la 6 luni după infecția SARS-CoV-2. Alte observații relevante sunt cele referitoare la identificarea unor subiecți a căror funcție renală ar putea fi afectată după trecerea prin COVID-19, dar și prin evidențierea scăderii nivelului anticorpilor într-un grup de subiecți. 

Ca o concluzie, pentru a clarifica impactul infecției SARS-CoV-2 asupra pacienților pe termen lung, sunt necesare studii suplimentare care să aprofundeze elementele evaluate. 

Surse: sciencealert.com, thelancet.com, scimex.org, coronavirus.jhu.edu, thelancet.com.