Noutăți

Sistemele Point of Care Testing, un pas mare pentru Medicina de Urgenta, un pas foarte mare pentru pacienți

  • Testarea la patul pacientului reduce timpul de staționare în zona de urgențe cu peste 40%

Sistemul Point of Care Testing (POCT), denumit şi testare la patul pacientului sau testare de tip POCT, a fost definită de Price şi Hicks ca şi “analizele efectuate nu într-un laborator central, ci efectuate lângă pacient, ale căror rezultate pot influenţa îngrijirea medicală a pacientului”. În ultimii ani, dispozitivele de tip Point-of-Care Testing (POCT) au fost utilizate în unitățile de primiri urgenţe din ce în ce mai mult în luarea deciziilor medicale în ceea ce priveşte internarea, externarea şi administrarea medicaţiei la pacienţii prezentaţi în urgenţă. Conform unor studii făcute într-o unitate de primiri urgențe din Marea Britanie s-a observat ca utilizarea sistemelor de tip POCT reduce timpul de staționare în zona de urgență cu peste 40%. 

În general spitalele se bazează pe un sistem în care, chiar și în cazul urgențelor, multe teste sunt trimise către laboratorul central pentru evaluare, timpul de așteptare în unitățile de primiri urgențe fiind foarte lung. Această disfuncționalitate duce la aglomerări de pacienți a căror situație poate deveni critică foarte ușor.

De mai mulți ani se discută despre descentralizarea activităților de diagnostic și trecerea lor în sarcina medicului care îngrijește direct pacientul, în grija medicului de familie, a unor centre de permanență sau ambulatorii. Deoarece creșterea cheltuielilor spitalicești a dus la reducerea numărului de spitale și a numărului de paturi. Pe lângă acestea s-a observat în ultima perioadă și o scădere a numărului de personal medical. Toate acestea au dus la necesitatea unui alt mod de abordare a diagnosticului astfel încât timpii de așteptare în unitățile de primiri urgențe sau timpii pentru evaluarea pacienților din spitale să scadă, fără a reduce calitatea serviciilor. În plus este vorba și despre eficientizarea costurilor. Așa au fost dezvoltate Sistemele Point of Care Testing (POCT).

Testarea de tip POCT, un cumul de beneficii pentru ambele părți, medici și pacienți

Studii precum Fermann şi Suyama au arătat că aceste dispozitive sunt utilizate frecvent în Unităţile de Primiri Urgenţe, având utilitate clinică multiplă: screening (determinarea glicemiei, a colesterolului etc.), diagnostic (test de sarcină, markeri cardiaci, determinarea hemoleucogramei şi a echilibrului acido-bazic etc.), managementul medical (triajul medical utilizând markerii cardiaci etc.). Devine clar că posibilitățile POCT pot crea o nouă distribuție a sarcinilor între diagnosticarea acută rapidă la fața locului și o analiză de rutină consolidată, rentabilă și specială într-un laborator de spital regional mai mare sau în practica medicinei de laborator. Din motive organizatorice, dar mai ales din cauza importanței crescânde a modului în care este gândit serviciul, există posibilitatea pentru cabinetele medicale de a utiliza sisteme POCT, pe lângă analizele clasice de laborator.

Sistemele POCT aduc foarte multe beneficii actului medical asigurând un mai bun management și o calitate cel puțin la fel de bună cu cea a laboratoarelor centrale. Avantajul principal este faptul că rezultatele se obțin lucrând cu personal medical mediu calificat, în timp mai scurt și având valori foarte precise.

Clasele de determinări principale în sistemele POCT sunt:

  • Măsurarea bilirubinei
  • Markeri cardiaci
  • Coagulare
  • Parametri pentru ATI
  • Diabet
  • Testarea drogurilor
  • Boli infecțioase
  • Hemoragii oculte
  • Testarea paratiroidiană
  • pH
  • Renal
  • Reproducere

Evoluția bolilor infecțioase, apariția de noi tulpini de bacterii sau viruși au dus la necesitatea unor sisteme care să poată fi folosite în medii de lucru foarte diferite. Acesta a fost de fapt motorul dezvoltării și inovării și împreună cu telemedicina și digitalizarea medicală au dus la apariția acestor de sisteme de testare rapidă. Mai ales în ultimul an, ca urmare a epidemiei COVID-19 s-a observat din ce în ce mai mult necesitatea descentralizării activității la nivel de laborator central și de găsirea de noi sisteme de diagnostic de POCT care să poată suplini necesarul de personal medical. Noile tendințe în diagnosticul medical vor arăta evoluția din ce în ce mai rapidă spre sistemele complexe de tip Point of Care Testing.

Beneficiile cheie ale POCT includ:

  • Posibilitatea de identificare a pacientului;
  • Rezultate diagnostice imediate (maximum 15-17 minute) – timp redus de aşteptare pentru rezultate şi pentru intervenţia terapeutică;
  • Reducerea sau eliminarea transportului probei;
  • Eliminarea eprubetelor de recoltare a sângelui în majoritatea cazurilor şi a centrifugării, utilizând sânge total proaspăt;
  • Volum de sânge redus pentru probă;
  • Volum redus de reactivi – POCT este o metodă mai puţin invazivă clinic;
  • Temperatura de stocare a testelor este la temperatura camerei (doar câteva necesită menţinere la frigider);
  • Managementul datelor şi conectivitate. Sistemele POCT conectate la sistemele informatice ale spitalelor au o serie de beneficii astfel: reducerea erorilor de transcriere; analiză şi utilizare imediată a datelor, controlul calităţii, complianţă şi stocarea datelor; dezvoltarea de algoritmi specifici unor anumite boli cum ar fi controlul strict al glicemiei;
  • Disponibilitate 24/24 de ore;
  • O nouă abordare a îngrijirii pacientului – de exemplu creşterea implicării pacientului în propria îngrijire (patient centred care) şi îmbunătăţirea experienţei acestuia;
  • Acces mai uşor la analize pentru pacienţi (mai ales cei vârstnici);
  • Raport bun cost-beneficii – cu toate că în general testele sunt mai scumpe, pot oferi beneficii economice largi, prin reducerea numărului de vizite în spital, a zilelor de spitalizare şi a reinternărilor. 

Sursă foto: residentdoctorsbc.ca.

 

Intră în contact cu reprezentanții noștri de vânzări pentru a afla mai multe detalii despre Sistemul Point of Care Testing (POCT) oferit de către DDS Diagnostic la adresa de e-mail office@ddsdiagnostic.ro sau apelând numărul de telefon 021 344 0771.

 

Citește și POCT Spinit®, echipamentul perfect pentru serviciile de urgență și medicii de familie.

 

6 thoughts on “Sistemele Point of Care Testing, un pas mare pentru Medicina de Urgenta, un pas foarte mare pentru pacienți

  1. Elena CMI Dr Dumitru Elena spune:

    Bună ziua! Mă interesează echipamentul POCT Spinit. Descriere și o ofertă. Mulțumesc

    1. DDS spune:

      Buna ziua,

      In decursul zilei de maine veti fi contactata de unul din agentii nostrii de vanzare.

      Va multumim pentru interesul acordat,
      DDS Diagnostic

  2. Mărășescu Gabriela spune:

    Buna seara! Exista seturi de control normal si patologic pentru acest tip de analizor ?

    1. DDS spune:

      Buna ziua,

      Da, se pot furniza controale normale și patologice pentru testele aferente acestui analizor.

      Va multumim,
      Echipa DDS Diagnostic

  3. Rosu Adrian spune:

    Buna ziua, doresc info legislatie poct întrucât nu gasesc nici o descriere, mod utilizare, avizare folosire nici in unitățile primiri urgențe dar nici in alte tipuri de unitati! Multumesc anticipat!

    1. DDS spune:

      Buna ziua,

      Va multumim pentru mesaj. Pentru a raspunde solicitarilor dvs. am creat un email detaliat cu privire la punctele de interes. Avem rugamintea sa verificati adresa de email sau sa ne contactati telefonic la 0722 114 850 sau prin email la sales@ddsdiagnostic.com

      O zi frumoasa,
      Echipa DDS Diagnostic

Comments are closed.