Cercetare, Educatie

Kit teste rapide Ac-anti H pylori cu seruri de control. Demonstrație folosind ser de pacient negativ

Helicobacter pylori este o bacterie gram negativă descoperită în anul 1982 care se cantonează la nivelul mucoasei gastrointestinale. Modalitatea de transimtere nu este încă clarificată, se presupune transmiterea interumană sau prin apă și alimente contaminate. Deși aproximativ 50% din populație poate să prezinte această bacterie la nivelul tractului grastointestinal numai o parte dintre cei infectați pot să dezvolte simptome și semne spcifice. În prezent este demonstrată contribuția infecției cu H. pylori la dezvoltarea unor patologii digestive cum sunt: ulcerul, gastrita, patologie malignă. Simptomele cele mai comune sunt pirozis, dureri, pierderea apetitului sau scanderea în greutate. În prezent tratamentul pentru infecția cu H. pylori se face cu antibiotice.

Testele rapide pentru detecția Ac anti-HP folosesc tehnologia imunocromatografica cu flux lateral. Aceasta presupune existența unui suport care are capacitatea de a transporta proba prin capilaritate până la zona de reacție. O dată ce proba pacientului este depusă în fereastră aceasta migrează către zonele care prezintă particule bioactive și reacționează cu acestea. După aproximativ 5 minute se pot observa prin analiză vizuală liniile de control (C ) și test (T ), rezultatele fiind citite dupa 15 minute.

Kitul de Teste Rapide pentru determinarea Anticorpilor anti-H. Pylori cu Seruri de Control poate să fie utilizat atât în screeningul cât și în diagnosticarea infecției cu H. Pylori. Avantajul utilizării serurilor de control este că se obține un rezultat semicantitativ rapid și cu un cost redus, fără să fie nevoie de aparatură complexă de laborator. În mod uzual nivelul de Ac anti-H. pylori nu este utilizat pentru monitorizarea tratamentului deoarece IgG rămân un timp îndelungat în sânge însă studiile recente sugerează că monitorizarea nivelurilor serice ale IgG după tratament poate furniza un indicator timpuriu al eficacitătii terapiei în eradicarea infecției cu H. pylori. În plus, nivelul seric al IgG poate furniza dovezi ale infecției la pacienții cu gastrită cronică chiar și atunci când probele de biopsie sunt negative prin teste microbiologice și / sau histologice. H. pylori este un agent patogen care se fixează în mucoasa gastrică și determină modificări (gastrită cornica): atrofie, metaplazie și displazie. Nivelul IgG din ser este un bun indicator pentru evaluarea și monitorizarea acestor modificări. Astfel o concentrație de anticorpi IgG în ser  cuprinsă între (conform Sedgwick, 1991) 10µg/ml  și 90 µg/ml este considerată o valoare pozitivă, după 90 µg/ml nu se mai poate face o distincție între concentrație și intensitatea reacției imune.

Un rezultat pozitiv indică fie o infecție curentă, fie o infecție în antecedente; din acest motiv testul serologic nu prezintă acuratețe diagnostică la persoanele care au avut deja infecție dar dezvoltarea unor kit-uri care reușesc să realizeze o detecție semi-cantitativă a nivelului de anticorpi IgG anti H. pylori în ser fac că  metoda (imunocromatografica prin flux lateral) să ajungă la o specificitate mai înaltă și o sensibilitate mai bună decât metoda calitativă.

Aceste teste sunt utilizate în întreaga lume fiind accesibile atât spitalelor cu un flux mare de pacienți cât și cabinetelor cu resurse limitate. Testarea probei pacientului se face rapid iar rezultatul se obține în aproximativ 15 minute, fără să fie necesare alte echipamente, fiind mult mai economice și fiabile față de metoda ELISA. Deși metoda ELISA oferă rezultate mai precise (cantitative), introducerea serurilor de control face ca testarea cu ajutorul testelor rapide să fie o metodă semicantitativa rapidă, ieftină și ușor de utilizat care să îi permită medicului să ia rapid cele mai bune decizii pentru pacienți. Dintre componentele trusei numai controalele trebuie să stea la temperatură scăzută (frigider), casetele de testare pot să fie depozitate la temperatura camerei perioade îndelungate de timp.

*În prezent echipa noastră lucrează la realizarea unui studiu clinic pentru acest produs.