Există cel puțin două situații în care răspunsul este afirmativ
🔷 studiile clinice arată ca o persoană vaccinată anti Covid-19 se poate infecta cu SARS-CoV-2 înainte de dezvoltarea imunității, dar asta nu înseamnă ca vaccinurile nu funcționează
La începutul lunii decembrie 2020, în urma acordării autorizației pentru utilizarea de urgență a vaccinurilor contra COVID-19 în Statele Unite ale Americii, au început campaniile de vaccinare împotriva SARS-CoV-2. Au fost raportate cazuri de subiecți care au fost testați pozitiv pentru COVID-19, în zilele ce au urmat administrării vaccinului. Aceste descoperiri nu sunt surprinzătoare și nu reprezintă o dovadă că vaccinurile nu funcționează.
Există cel puțin două explicații pentru existența acestor cazuri de confirmare a infecției SARS-CoV-2 la subiecții vaccinați recent:
– este necesară o perioadă de timp pentru dezvoltarea imunității în urma administrării vaccinului;
– infecția poate fi dobândită înainte de vaccinare, însă simptomele apar mai târziu.
În urma studiilor clinice, vaccinul dezvoltat de Pfizer/BioNTech a avut o eficacitate de 95% în prevenția cazurilor simptomatice de COVID-19, iar vaccinul produs de Moderna a avut o eficacitate de 94,1%. Acest efect protectiv nu apare imediat după administrarea vaccinului, ci este necesară parcurgerea unor etape până la apariția anticorpilor și a limfocitelor care pot preveni infecția SARS-CoV-2.
După administrarea intramusculară a vaccinului, moleculele de ARN mesager ajung în celulele musculare. ARN-ul mesager conține instrucțiunile necesare sintezei proteinei spike, o componentă virală care asigură pătrunderea SARS-CoV-2 în celule. Aparatul de sinteză proteică din celulele musculare utilizează moleculele de ARN mesager pentru a sintetiza proteina spike, iar apoi ARN-ul mesager este degradat. Proteina spike este expusă pe suprafața celulei, unde poate fi recunoscută de sistemul imun. Sunt activate limfocitele T și B, are loc proliferarea celulelor imune antigen specifice și producția de anticorpi protectori a căror țintă este proteina spike. După parcurgerea acestor etape post-vaccinare și dezvoltarea unui răspuns imun, la un nou contact cu SARS-CoV-2, efectorii sistemului imun sunt pregătiți să îndepărteze eficient virusul. În cazul infecțiilor cu un microorganism patogen, anticorpii protectori apar frecvent după două săptămâni. Prin urmare, este posibil ca cineva să intre în contact cu virusul și să aibă loc infecția înainte de a se dezvolta imunitatea post vaccinare.
Vaccinurile nu funcționează instantaneu
Conform studiului clinic de fază 3 desfășurat de Pfizer, identificarea de noi cazuri COVID-19 a scăzut după aproximativ 10 zile post-vaccinare în grupul de participanți cărora li s-a administrat prima doze de vaccin, în comparație cu grupul care a primit o injecție placebo. După prima doză de vaccin, eficacitatea vaccinului contra SARS-CoV-2 a fost de 52%, iar la o săptămână după administrarea celei de-a doua doze, nivelul de protecție a ajuns la 95%. În studiile clinice ale vaccinurilor produse de AstraZeneca/Universitatea Oxford și Moderna, s-a constatat că infecțiile asimptomatice au fost mai rare în subiecții cărora li s-a administrat vaccinul, în comparație cu grupul placebo. Aceste descoperiri sugerează o transmitere încetinită a virusului în populația vaccinată, însă nu există suficiente date la acest moment pentru a confirma această posibilitate.
Pentru ca vaccinurile contra COVID-19 să funcționeze optim este necesar să treacă 7 zile de la administrarea celei de-a doua doze de vaccin Pfizer/BioNTech, respectiv 14 zile pentru vaccinul dezvoltat de Moderna. „Vaccinurile nu funcționează instantaneu. Este nevoie de timp pentru a genera un răspuns imun după expunerea la patogen. Știm că vaccinurile sunt foarte eficiente în prevenția bolii; nu știm însă dacă sunt sau nu eficiente în prevenția infecției. Dacă nu previn infecția, atunci tot poți să devii infectat, dar atunci nu vei avea simptomele și boala asociată cu COVID-19. Atâta timp cât există transmitere comunitară poți găsi oameni care au test pozitiv după vaccinare. Până când vom avea mai multe date, este în continuare necesar să urmăm toate măsurile de prevenție.”, a afirmat Timothy Brewer, profesor la UCLA Fielding School of Public Health și membru al Diviziei de Boli Infecțioase din cadrul Școlii de Medicină UCLA.
Un alt motiv pentru care un subiect recent vaccinat contra COVID-19 este pozitiv pentru noul coronavirus este reprezentat de perioada de incubație a virusului. De la contactul infectant cu SARS-CoV-2 până la apariția simptomelor sunt necesare câteva zile. În medie, perioada de incubație a noului coronavirus este de 5-6 zile, însă poate fi prelungită până la 14 zile. Prin urmare, o persoană poate fi infectată cu SARS-CoV-2 înainte de a primi vaccinul, iar simptomele pot să apară la scurt timp după vaccinare.
Luând în considerare timpul necesar dezvoltării unui răspuns imun contra SARS-CoV-2 și perioada de incubație care poate atinge două săptămâni, un test pozitiv pentru COVID-19 după vaccinare este posibil, însă nu reprezintă consecința lipsei de eficacitate a vaccinului în prevenția infecțiilor cu noul coronavirus.
Surse: popsci.com, hse.ie, who.int, cdc.gov.